Annie Lööfs vrede mot Donald Trump – efter hånet mot Greta: ”Men vad är det här?”

Det var iskalla blickar när Greta Thunberg mötte en av världens mäktigaste män – Donald Trump, under FN:s klimatmöte i måndags.

Gretas tårfyllda tal kom att beröra hundratusentals människor, som delade klippet eller skrev ut sina officiella hyllningar till svenska 16-åringen.

President Donald Trump var dock inte imponerad, vilket han visade genom att twittra hånfullt om henne. Detta fick Centerpartiets Annie Lööf att sätta ner foten.

”Hon verkar vara en väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så trevligt att se”, skrev USA:s president Donald Trump på sin Twitter efter att Greta hållit sitt tal på FN:s klimatmöte i New York under måndagen, där Trump också närvarade.

Texten var en uppenbart ironiskt sådan som sågs som ett hån mot 16-åriga klimatkämpen Greta.

Donald Trumps inlägg fick likes och uppmuntran från över hundra tusentals personer, något som Centerpartiets Annie Lööf ser som mörkt. Efter att ha sett Trumps tweet la hon ut ett inlägg på Instagram, där hon ifrågasatte Trump och de som han får medhåll ifrån gällande Greta Thunberg.

”Men vad är det här? Man kan tycka olika i sak, man ska föra debatt. MEN. Ett viktigt men. Jag förstår mig inte på vuxna människor som inte har förmågan att på ett ärligt sätt lyfta ungas förmåga som gör något utöver det vanliga. Som brinner för något, tror på något, drivs av det. Som känner ansvaret på sina små axlar för att inte vi gjort tillräckligt, varken tidigare eller nu”, skriver Annie Lööf.

Foto: TT

”Vuxna svenskar som inte kan…”

Hon fortsätter med att reagera på vuxna svenskar.

”Vuxna svenskar som inte kan känna stolthet över Greta Thunberg, som inte kan se hennes passion och driv, går bortom mitt förstånd. Det finns få svenskar i världen just nu som har större impact än Greta, att på ett år gå från att sitta själv här utanför riksdagen till att inspirera en hel värld är inte något annat än djupt imponerande”, skriver Lööf.

View this post on Instagram

Men vad är det här? Man kan tycka olika i sak, man ska föra debatt. MEN. Ett viktigt men. Jag förstår mig inte på vuxna människor som inte har förmågan att på ett ärligt sätt lyfta ungas förmåga som gör något utöver det vanliga. Som brinner för något, tror på något, drivs av det. Som känner ansvaret på sina små axlar för att inte vi gjort tillräckligt, varken tidigare eller nu. . Vuxna svenskar som inte kan känna stolthet över @gretathunberg, som inte kan se hennes passion och driv, går bortom mitt förstånd. Det finns få svenskar i världen just nu som har större impact än Greta, att på ett år gå från att sitta själv här utanför riksdagen till att inspirera en hel värld är inte något annat än djupt imponerande. När FN och @antonioguterres mötte Greta utanför New York med vackra segelbåtar för någon vecka sedan blev jag rörd. Så istället för att håna och förminska så borde vi istället lyfta unga förmågor – men också agera och skrida till verket. ?? . PS. Jag håller till exempel inte med henne om tillväxtbegreppet – är helt övertygad om att vi behöver forskning, innovation, företagsamhet för att få fram just ny teknik som sänker utsläppen. Men är djupt imponerad och stolt över vad hon gör! ?

A post shared by Annie Lööf (@annie_loof) on