Kommunen inför tvång på sortering av matavfall

Att sopsortera och sortera sitt matavfall är att göra klimatet en tjänst. Ändå hamnar en stor andel av svenska folkets avfall på fel plats, vilket bidrar till miljöförstöring.

Nu har Stockholms kommun beslutat att det ska bli obligatoriskt för alla invånare att sortera sitt matavfall. Det beslutade kommunfullmäktige under måndagskvällen, enligt Aftonbladet.

Foto: Erik Simander/TT

Även om antalet avfallsstationer ökat i landet är det fortfarande många som slarvar med sopsorteringen. Detta gör att matavfall som skulle kunnat omvandlas till drivmedel, slängs bort.

För att få bukt med problemet har Stockholms stad valt att vidta åtgärder för att få invånarna att sortera sitt matavfall.

Matavfall kan bli drivmedel

Enligt Stockholm Direkt är Stockholmarna bland de sämsta i landet på att sortera sitt matavfall. Endast 25% av invånarna sorterar.

– Stockholmarnas kaffesump och potatisskal blir, genom rötning, till biogas och biogödsel som kan driva bussar och användas som gödning vid ekologiskt jordbruk. Detta är en av våra verktyg för att vi ska kunna nå våra klimatmål, sa Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stadshuset i kväll till Stockholm Direkt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Från och med januari 2023 kommer det att vara obligatoriskt för alla Stockholmare att sortera sitt matavfall.

Tycker du att alla kommuner borde införa tvång på sortering av avfall? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.