Nobels fredspris gick till svenska Beatrice: ”Jag är chockad”

Få saker är så prestigefyllda som Nobels fredspris, och i år har Nobelkommittén beslutat att ge det till göteborgstjejen Beatrice Fihn.
– Jag är chockad. Detta är otroligt, jag måste sätta mig ner. Vilken ära.

För Göteborgstjejen Beatrice Fihn börjar helgen bra, hon kan nämligen fira att hon vunnit Nobels fredspris, det meddelades på Nobelkommitténs hemsida där de lagt ut hennes reaktion när de ringer och berättar det.
– Jag är chockad. Detta är otroligt, jag måste sätta mig ner. Vilken ära, säger hon i telefonen.

Foto: Martial Trezzini

 

Motarbetar kärnvapen

Priset tilldelades organisationen ICAN (International campaign to abolish nuclear weapons) som är ledande bland organisationer som driver kampanj mot kärnvapen. Förutom att Beatrice är generalsekreterare för organisationen så har hon arbetat för Internationella Kvinnoförbundet för fred i Geneve. Enligt Expressen har Beatrice berättat att hon varit intresserad av internationell politik och FN så länge hon kan minnas.

 

Växte upp i svenska Angered

Årets vinnare av Nobels fredspris växte upp i Angered, Göteborg, med en mamma som var konstnär och en pappa som var lärare på folkhögskolan. Då hade hon ingen aning om att hon en dag skulle vara chef för en av de viktigaste fredsorganisationerna vi har, och att hon skulle bli mottagare av Nobels fredspris.

Foto: Martial Trezzini

 

Att en svensk kvinna får ta emot detta prestigefyllda pris är stort. Dela gärna för att gratulera och hylla henne arbete för fred.