Claes och Öivind gifte sig med varandra nästan på dagen 45 år efter deras första möte.

När Claes och Öivind träffades för första gången var det kärlek vid första ögonkastet. Men det var på 60-talet och de två männens kärlek till varandra accepterades inte. I dag är de gifta. Efter närmare fem decennier kan de äntligen visa sin kärlek öppet. – Vi gifte oss 45 år efter vårt första möte. För att vi älskar varandra och för att det blivit möjligt för oss att göra det, säger Öivind till Aftonbladet.se, som skriver om parets kärlekshistoria.

Öivind Lunde, 72 år, kommer från Norge och är arkeolog och professor. Claes Gylling, 73 år, kommer från Sverige och är journalist. De träffades för första gången i Lund i december 1968, där de båda studerade.

Claes skickade en kontaktannons till en dansk tidning för homosexuella som Öivind svarade på, skriver Aftonbladet.se. Männen brevväxlade ett tag innan de bestämde sig för att ses. Och det var kärlek direkt. Den kom starkt och omedelbart, berättar paret för Aftonbladet.se.

På den tiden var relationer mellan samkönade kriminellt i Norge och i Sverige sågs homosexualitet som en sjukdom. Så paret smög. De tvingades visa sin kärlek till varandra i hemlighet i flera år.

– Det var hemskt att inte kunna vara öppna med vad vi kände för varandra, men på den tiden hade vi inget val, det var så det såg ut, säger Öivind till Aftonbladet.se.

Efter åtta år blev Claes kär i en annan man och relationen fick ett plötsligt slut. Öivind säger att han sjönk ner i ”ett djupt, svart hål” men de båda höll ändå kontakten och Öivind fick också Claes nya kärlek Bo. Kärleksrelationen gick över i en livslång vänskap.

Sommaren 2008 drabbades Bo av hjärtstillestånd och gick bort, skriver Aftonbladet.se. Öivind var Claes stöttepelare under den svåra perioden.

– Utan Öivind hade det aldrig gått. Han hjälpte mig igenom den första, svåra tiden och med begravningen, säger Claes till Aftonbladet.se.

Männens kontakt blev allt mer intensiv och snart hade känslorna från förr väckts till liv igen. Den 30 november 2013 – nästan på dagen 45 år efter deras första möte – gifte sig paret. Och i dag, mer än 47 år senare, kan de visa sin kärlek öppet.

– Genom äktenskapet har vi bekräftat vår kärlek till varandra. Det tog många år, men jag tycker att Claes är lika tjusig nu, som första gången jag såg honom, säger Öivind till Aftonbladet.se.

Öivind och Claes träffades under 60-talet och blev störtförälskade. Men det skulle ta drygt tre decennier innan kärlekssagan kunde ta vid där den slutat.

Posted by Aftonbladet on Friday, May 13, 2016

Detta är en oerhört fin historia om kärlek. Det är tragiskt att Claes och Öivind inte kunde visa sin kärlek öppet tidigare, men det är vackert att de nu äntligen har fått gifta sig. Gilla gärna om du också blev rörd av detta.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna