Clooney-paret ser till att 3 000 syriska flyktingbarn får gå i skolan

Tillsammans med FN, Google och HP ska George och Amal Clooney till att 3 000 syriska flyktingbarn får gå i skolan i Libanon i år.

Paret Clooney, som består av skådespelaren George och människorättsadvokaten Amal, är fast besluta om att göra skillnad.

”Vi kommer inte att låta en hel generation gå förlorad, bara för att de hade oturen att födas på fel plats vid fel tidpunkt”, säger tillägger George och Amal Clooney enligt TV2

Ingen kan göra allt – men tillsammans kan vi hjälpa många. 

The Clooney Foundation for Justice har tillsammans med FN:s barnorganisation Unicef och Google lyckats få in cirka 18 miljoner kronor för att se till att syriska flyktingbarn får gå i skolan i Libanon i år.

Pengarna är tänkt att gå till sju statliga skolor i Libanon, där man kommer att utbilda barnen. IT-jätten HP hjälper också till med datorer och annan teknik, till ett värde av en miljon dollar.

The Clooney Foundation for Justice öppnar inga nya skolor, däremot kommer pengarna användas för att förlänga skoldagen, så att flyktingbarn kan delta i klasser på eftermiddagen.

© Flickr/DFID

Mer än en miljon syrier – inklusive 500 000 barn – är registrerade som flyktingar i Libanon, efter att ha flytt från inbördeskrigets Syrien.

Enligt danska TV2 uppskattar UNICEF att nästan 200 000 syriska barn i Libanon inte går i skolan skolan. 

”Tusentals unga syriska flyktingar riskerar att aldrig komma in och bli en produktiv del av samhället. Utbildning kan bidra till att förändra det”, säger Clooney-paret i ett uttalande, enligt AFP.

”Vi kommer inte att låta en hel generation gå förlorad, bara för att de hade oturen att födas på fel plats vid fel tidpunkt”. 

© TT NYHETSBYRÅN

I början av juni födde Amal Clooney parets tvillingar – en pojke och en flicka.

Amal Clooney, som föddes i Libanon, har till stor del fortsatt sitt arbete som en människorättsadvokat, efter att hon gifte sig George Clooney 2014, skriver Reuters. 

I mars talade hon på FN och uppmanade att undersökta de krigsbrott som begåtts av IS i Syrien och Irak.

Jag kan inte annat än att applådera George och Amal engagemang och vilja att göra världen till en bättre plats, all respekt till er!

Dela gärna vidare denna positiva nyhet på Facebook, så att fler får chansen att hylla George och Amal.