Cp-skadade Natalie vill krossa fördomar – utmanar H&M att anställa henne som modell

Cp-skadade Natalie Eriksson älskar mode och kläder. Men hon saknar att se funktionsnedsatta i modebranschen.

Därför kontaktade hon H&M utmanade dem att anlita henne som modell.

– För deras ögon existerar vi inte ens, säger Natalie till Expressen.

19-åriga Natalie arbetar på förbundet Unga Rörelsehindrade och driver en blogg om sin vardag och om hur det är att leva som funktionshindrad.

Natalie har en cp-skada och sitter i rullstol, annars är hon som vilken 19-åring som helst. Hon älskar mode, shopping, musik och att fotografera.

– Jag är en tjej som bara kör och det har alltid gått bra. Jag lyssnar mycket på magkänslan. Jag håller just nu på att söka jobb vilket är typ helt omöjligt i min sits, så jag söker allt jag kommer på. Sedan vill jag vara en förebild för unga tjejer och en modell som går emot normen. Jag vill skapa debatt! säger Natalie.

Natalie har även skickat in en förfrågan om att få arbeta som modell för klädjätten H&M.

”Modebranschen måste bli bättre på att visa oss med funktionsnedsättningar. Jag är lite crazy av mig och bara kör, så jag undrar om ni skulle vilja ha mig som modell? Jag tror att H&M skulle växa något enormt om ni satsar på något unikt”, skrev Natalie i sitt meddelande till H&M på Facebook.

H&M svarade så här på Natalies inlägg:

”Hej Natalie! När vi på H&M tar fram modeller till vår marknadsföring har vi ett samarbete med internationellt etablerade modellagenturer. Är du intresserad av att arbeta som modell för eventuellt oss på H&M bör du därför kontakta en agentur. I Sverige har vi exempelvis MIKAS eller Stockholmsgruppen. De kan försöka hjälpa dig att hitta möjligheter inom modellbranschen. Vi önskar dig stort lycka till samt en trevlig helg!” skrev H&M.

Natalite ger inte mycket för det svaret. Hon menar att H&M förlorar på att välja den enkla vägen och bara avfärda henne, istället för att ta sig tid och undersöka om hon skulle passa som modell.

– I denna fråga vill jag ta upp två perspektiv: I samhället skulle funkofobin minskas och förståelsen ökas. Vi skulle äntligen diskutera rättigheterna för oss med funktionsnedsättningar. För H&M:s del skulle de bli allt mer kända och älskade. De skulle tjäna miljoner på detta, säger Natalie.

Jag kan inte annat än hålla med Natalie! Vad grym du är som vill bereda väg för funktionsnedsatta i samhället. Vi behöver fler människor som dig!

Här kan du följa Natalies blogg.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna