Danmark höjer straffet för våldtäkt för första gången på 13 år.

Nu höjer Danmark straffet för våldtäkt – för första gången på 13 år. – Det har alltid varit en prioriterad fråga för mig, säger Danmark justitieminister Søren Pind (V) i ett pressmeddelande enligt danska tidningen BT.

Straffet för våldtäkt i Danmark var tidigare fängelse i två och ett halvt år. Nu höjs det till fängelse i tre och ett halvt år. Det röstade danska Folketinget, den lagstiftande församlingen, igenom i dag, torsdag.

Det är första gången på 13 år som man höjer straffet för våldtäkt, skriver BT.

Straffet höjs när övergreppet sker ”genom våld eller genom hot om våld”. Dessutom höjs straffet för samlag med en person som ”befinner sig i ett tillstånd eller situation, där han eller hon är oförmögen att kunna motsätta sig”, skriver BT. Där höjs straffet från fängelse i åtta månader till fängelse i 14 månader.

– Offensiva brott som våldtäkt och övergrepp mot barn kommer framöver att straffas så att domen i långt högre graf speglar brottets allvar, säger justitieminister Søren Pind från det konservativliberala partiet Venstre i ett pressmeddelande, enligt BT.

Han säger vidare:

– Det har från början varit prioriterat för mig att ta mig an området våldtäkt, både med hårdare straff och bättre förhållanden för offren. Därför är jag glad för det stora stöder, och för att samhället svarar med hårdare straff och bättre förhållanden för offren.

I Sverige får en person som döms för våldtäkt fängelse i minst två år, högst sex år. Straffet för grov våldtäkt är fängelse i minst fyra år, max tio år.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna