Danska Grethe var spion åt Hitler – i över 60 år gömde hon sig i Sverige

Förintelsen är en av de mörkaste händelserna i vår historia och snart är alla vittnen döda. Det var så många som dödades att det är svårt att ta in att det faktiskt hände.

Hur kunde en man som Adolf Hitler hjärntvätta en hel nation?

Det fanns förstås några modiga som sa ifrån, men tyvärr var det alldeles för många som hjälpte Hitler i hans plan att utrota alla judar och andra som inte passade in i Hitlers drömrike.

En av nazisternas hantlangare var Grethe ”Storangivaren” Bartram – som levde i hemlighet under 60 år i Sverige. 

Här är hennes osannolika historia:

Wikipedia Commons

Grethe föddes den 23 februari 1924 i Århus i en fattig och kommunistisk familj. Hennes bror, som var aktiv i motståndsrörelsen, var med och planerade det attentat mot nazisterna som kom att bli början på Grethes hemska karriär.

En verkstad som tillverkade tyska uniformer sattes i brand, och polisen utlyste en belöning på 1000 kronor till den som kunde komma med information som ledde till ett gripande av de ansvariga.

Grethe såg sin chans till ett bättre liv. Hon angav inte sin egen bror, men hans vänner var de som utfört attentatet. Polisen lyckades dock lista ut att även Christian var inblandad och han dömdes till ett års fängelse.

Wikipedia

Gestapo fick upp ögonen för Grethe som hade precis den insyn som de ville åt. Grethe, vars man var sjuk och inte kunde försörja henne, såg sin chans och tackade ja till uppdraget som spion åt tyskarna.

Grethe var bara 13 år när hon tvingades sluta skolan för att börja arbeta och hjälpa till att försörja familjen.

Hon arbetade på en fabrik och blev som 17-åring gravid med en av arbetarna vilket ledde till att de gifte sig, men hon skiljde sig redan efter två år och lämnade också bort sin son.

Grethe delade inte sin familjs kommunistiska åsikter, men på grund av sin familj hade hon stor insyn i motståndsrörelsen. 

Hon var ambitiös, intelligent och tjänade mycket pengar, det var också hennes ovanligt goda ekonomi som blev hennes fall. Hennes vänner började undra hur Grethe kunde leva ett liv i lyx medan andra gick på knäna. 

Wikimedia Commons

I slutet av 1944 avslöjades Grethes spioneri och hon utsattes för mordförsök.

Hon fördes efter att ha blivit skjuten i nacken till Tyskland för vård men återvände så fort hon återhämtat sig till Danmark för att fortsätta sin angiveriverksamhet, nu gjorde hon det dessutom inte i längre hemlighet.

Under sin verksamma tid angav Grethe minst 50 personer, av dessa ska åtta eller nio ha blivit mördade.

1945 befriade brittiska trupper Danmark från den tyska ockupationen. Glädjen var påtaglig men hatet mot de som hållit tyskarna om ryggen kvarstod.

Detta ledde också till att Danmark återinförde dödsstraffet.

Stiftelsen.dk

Grethe var bara 21 år gammal när hon dömdes till döden efter Nazitysklands fall. Två år senare, 1947 benådades hon av justitieministern och straffet omvandlades till livstid men hon frigavs redan efter 10 år.Grethe som var hatad i hela Danmark kunde inte bo kvar och flydde till Falkenberg i Sverige. Många tycker att Grethe kom lindrigt undan, men till Berlingske Tidende sa hon 2010:

“Jag tycker att jag avtjänade mitt straff när jag satt i fängelset. Tio år i Horseröd är inte roligt”.

Grethe levde ett stillsamt liv i en halländsk by och beskrevs av sina grannar som en vanlig tant, om än lite tillbakadragen. 

I över 60 år gömde hon sig i Sverige, där hon gick under namnet Margrethe Thomsen. Här har nästan ingen vetat vem hon är eller vad hon gjort, men i Danmark är hon och förblir hatad.

“Jag ångrar mig. Varför skulle jag inte ångra mig”? sa Grethe Bartram till Berlingske Tidende.

 Den 31 januari i år dog Grethe i Vessigebro, hon blev 93 år gammal.

Wikimedia Commons

Att en ung tjej med hela livet framför sig kan vända sig mot sin familj och fatta beslut som kostat flera människor livet är för mig obegripligt.

Men det får mig att börja fundera på framtiden, vart vi är på väg.

Jag läser ofta om unga män och kvinnor som anslutit sig till IS och andra fruktansvärda terrororganisationer.

Hur kommer det sig att vissa gör sådana fruktansvärda val?

Vi måste fortsätta att berätta om det som hänt, snart inte finns inga överlevande kvar.

Dela gärna denna viktiga historia, för att det aldrig någonsin får hända igen.