Därför måste världens flickor uppmärksammas den 11 oktober

Siffrorna är otäcka. Vi lever i en värld där 62 miljoner flickor inte får gå i skolan, där de tvingas ur skolbänken och får se drömmarna slockna om en utbildning och en trygg framtid. Där de mot sin vilja tvingas in i barnäktenskap, tonårsgraviditeter och blir utsatta för övergrepp och sexuellt våld. Där de inte äger rätten över sin kropp, sitt liv eller sin framtid.

I dag, den 11 oktober, infaller Internationella flickdagen – en dag som sätter fokus på diskrimineringen mot världens flickor och som uppmärksammar kampen för deras mänskliga rättigheter.

I dag kan du göra något väldigt viktigt. I dag kan du visa ditt stöd till alla utsatta flickor runt om i världen – genom att skriva under Plan International och Newsners gemensamma namninsamling för flickors rätt att bestämma över sin egen kropp och framtid.

plan

Flickor i utvecklingsländer är en av de mest utsatta grupperna i världen – och på grund av sitt kön blir de diskriminerade, bortprioriterade och bortglömda. 

I en värld där 62 miljoner flickor inte går i skolan, där 39 000 flickor tvingas in i barnäktenskap varje dag och där 2 miljoner flickor under 15 år föder barn varje år finns mycket att göra.

Traditionella könsroller måste förändras, liksom sociala normer och traditioner – och därför förde Plan International som första internationella organisation fram ett krav till FN om en särskild dag för världens flickor. 2011 instiftades så Internationella flickdagen av FN:s generalförsamling – och numera infaller dagen den 11 oktober varje år.

Internationella flickdagen syftar till att:

• Uppmärksamma kampen för flickors rättigheter världen över

• Sätta fokus på kränkningar mot flickor och på deras osynlighet inom internationell utveckling

• Att se till så flickor känner sig respekterade och värderade – samt att göra deras rättigheter synliga

• Nå jämställdhet mellan könen, som måste börja med flickor

• Hjälpa till att nå FN:s globala hållbarhetsmål

• Göra så att flickor kan nå en jämlik position i samhället

Du kan göra skillnad:

Situationen måste uppmärksammas omedelbart! Genom att skriva under och stödja Plan International och Newsners gemensamma kampanj #barnmamma tar du ställning för något väldigt viktigt: att flickors rättigheter måste respekteras och att de själva ska få fatta besluten om sin kropp och framtid.

Ju fler namnunderskrifter, desto större chans att frågan börjar lyftas på allvar.

Skriv på namninsamlingen här och visa att du står upp mot barnäktenskap och barn som tvingas föda barn

• Dela det här på Facebook och i sociala medier för att visa ditt stöd

Här kan du läsa om Plan International och Newsners gemensamma kampanj #barnmamma:

• 7 skrämmande fakta som visar varför vi måste ta ställning för flickors rättigheter. Listan som visar varför läget är akut.

14-åriga Jennifers gripande historia visar varför vi måste ta ställning. Tonårstjejen Jennifers skakande berättelse om att vara 14 år och gravid.