Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Denna pipmugg för en dollar kan rädda miljoner barn från svält varje år.

När bebisar i fattiga länder har svårt att äta kan utgången bli dödlig. Men nu har forskare utvecklat en innovativ typ av mugg eller flaska – som ska kunna rädda miljoner bebisar från svält varje år, skriver Good news network.

Varje år föds cirka 7,6 miljoner bebisar i Asien och Afrika som har problem att äta, enligt den ideella organisationen PATH. När detta händer i fattigare länder kan utgången bli dödlig för bebisen, som inte får i sig ordentligt med näring.

De senaste fem åren har därför experter vid Washington universitet, PATH och barnsjukhuset Seattle children’s utvecklat en typ av liten pipmugg som ska kunna mata små barn och därmed förhindra tragisk svält.

bebis


De tre initiativtagarna kommer att samarbeta med den ideella tillverkaren Laerdal global health, och hoppas kunna förse sjukvårdare i Afrika med muggen senare detta år. Muggarna beräknas säljas för en dollar, drygt åtta kronor, styck.

– Vi fick den här idén och har väntat på den här möjligheten, säger Patricia Coffrey på organisationen PATH enligt Good news network.

Muggen kallas för NIFTY, en förkortning av neonatal intuitive feeding technology (ungefär utfodringsteknik för för tidigt födda). Muggen består av en mjuk skål av silikon med en liten behållare. Den är utformad att hjälpa bebisar som föds med exempelvis gomspalt eller andra missbildningar och problem som gör att de inte kan äta ordentligt.

– En vanlig nyfödd bebis har utvecklats för att kunna suga, svälja och andas på ett samordnat sätt. Men en för tidigt född bebis behärskar inte alla dessa delar, säger doktor Christy McKinney, assisterande professor vid Washington universitets avdelning för tandvård, enligt Good news network.

13268429_825103120953808_1850445338096974404_o


Bildkälla: Facebook

Många bebisar klarar inte av att suga ordentligt och kan därför har problem med ”vanliga” flaskor. Då använder familjerna många gånger vad som finns tillgängligt, som muggar eller skålar – utan resultat.

– Bebisarna hostar eller sätter i halsen och spiller. Det är ett stort problem. Många muggar spiller ungefär en tredjedel av bröstmjölken, säger Christy McKinney.

NIFTY-muggen är designad så att mammor kan pumpa bröstmjölk direkt in i den. Bebisarna kan också styra hur snabbt de kan äta.

Pipmuggen har testats i en pilotstudie i Indien, och en större studie är på gång i Etiopen.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna