Doreen utvisas till Ghana efter över tre år i Sverige – trots utbildning till bristyrke.

Doreen Amuzu kom från Ghana till Sverige 2013, och hon pratar redan flytande svenska, skriver Aftonbladet.se. Hon vill också utbilda sig till undersköterska eller barnmorska, yrken där det brukar vara brist på personal. Trots det ska hon nu utvisas. – Jag är här för att hjälpa andra. Varför ska de skicka tillbaka mig? säger Doreen Amuzu till Aftonbladet.se.    

Doreen Amuzu är 20 år och har bott i Sverige i drygt tre år. Hon kom hit med sin pappa i januari 2013. Pappan har gift sig i Sverige och fått uppehållstillstånd, men enligt Migrationsverket finns det inte tillräckliga skäl för Doreen att stanna, skriver Aftonbladet på nätet.

Just nu studerar Doreen vård och omsorg på gymnasiet. Om hon skulle få gå klart programmet skulle hon vara klar undersköterska om två år. Men hon får inte stanna.

Doreen har överklagat Migrationsverkets beslut om utvisning, men Migrationsöverdomstolen avslog överklagan. På fredag ska hon ha återvändarsamtal hos Migrationsverket, skriver Aftonbladet.se.

I Ghana har Doreen bara en farfar.

– Just nu vet jag inte hur mitt liv kommer att bli om jag blir hemskickad. Det är jättesvårt, jag kommer att bli ensam kvinna och jag kommer att bli tvingad att gifta mig eller prostituera mig, säger hon till Aftonbladet.se.

Hon säger till tidningen att hon har sin framtid i Sverige – där hon vill bli barnmorska eller undersköterska.

Enligt Emma Ölmebäck, gruppchef för vård och omsorg på fackförbundet Kommunal, är undersköterskor ett av de största bristyrkena framöver. De gör vad de kan för att öka intresset för gymnasieutbildningen. Det är ändå inte skäl nog att stanna i landet.

Beslutet om utvisning gör Doreens svensklärare Malin Lundkvist rasande, skriver Aftonbladet.se.

– Det är en absurd situation. Okej, asylskäl kanske inte räcker när man tänker på alla flyktingar som kommer från krigsdrabbade områden, men vi måste kunna dra i nödbromsen och stoppa de här utvisningarna och införa kriteriet arbetskraftsinvandring för det är kris, säger hon till tidningen.

Doreen har fått jobb på ett äldreboende i Tumba i sommar, men kommer inte att kunna ta det.

Enligt Aftonbladet.se skriver Migrationsverket så här i sitt beslut: ”Endast omständigheten att Doreen Amuzu är hemmahörande i Ghana bör inte anses vara synnerligen ömmande”.

Hon talar flytande svenska och studerar till ett yrke där det råder brist på personal. Nu ska Doreen, 20, utvisas.

Posted by Aftonbladet on Tuesday, May 24, 2016

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna