En 65-årig man poserar med en 12-årig brud. Men kolla nu hur folk reagerar på att se ett barn giftas bort.

33 000 flickor berövas sin barndom – varje dag. De blir bortgifta som barn och nekas på så sätt utbildning, möjligheter och att göra egna val i livet. Enligt Unicef finns det över 700 miljoner kvinnor i världen som har gift sig som barn. Flickor som gifts bort i tidig ålder får ofta inte någon utbildning och blir ofta tidigt gravida. Flera unga flickor dör sedan i samband med att de föder – och barn som föds av unga mödrar löper större risk för spädbarnsdöd. Unga brudar riskerar också att utsättas för våld och övergrepp, separeras från familj och vänner och saknar frihet. Detta kan få stora konsekvenser för hur flickorna mår fysiskt och psykiskt, rapporterar Unicef. Ändå är detta en fråga som vanligtvis inte får särskilt mycket uppmärksamhet i medierna. För att belysa detta problem genomförde en man som heter Coby Persin ett socialt experiment som han filmade och lade upp på Youtube. Klippet har nu setts närmare åtta miljoner gånger.  

I klippet nedan står en 65-årig man och en 12-årig flicka i bröllopsklänning på Times square i New York. De poserar för sina bröllopsfoton. Medan de håller handen ler mannen och flickan stirrar ner i marken.

Bildkälla: Youtube

ungbrud

Till en början ser man att folk stirrar. De går därifrån i protest. Så stannar en person och frågar ”var är din mamma?”. Sedan får man se fler och fler reagera. ”Hon är ung”, ”det här är skitsnack”, ”det här är inte rätt”, ”det är inte lagligt” och ”du är en jäkla sjuk pervers typ” är några av kommentarerna.

Det hela är ett socialt experiment för att få fokus på en viktig fråga. Och det är tydligt att New York-borna inte tycker att det är acceptabelt att en liten flicka gifts bort med en äldre man. Se själv hur folk reagerar nedan.

Dela gärna vidare för att visa ditt motstånd mot att barn gifts bort.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna