Fackförbundets nya krav: Bättre språkkunskaper hos personal inom äldreomsorgen

Fackförbundets nya krav: Bättre språkkunskaper hos personal inom äldreomsorgen

En ny kartläggning gjord av fackförbundet Kommunal visar att flera problem inom äldreomsorgen beror på att personalen inte har svenska som modersmål. Nu kräver de bättre utbildning och mer pengar för att få bukt mer språkproblemen, det rapporterar SVT.

Vid Stockholms sjukhem gjordes en språksatsning för några år sedan, något fackförbundet Kommunal vill återuppta för att förbättra språkkunskaperna hos personal på landets äldreboenden.

– Då språktestade vi alla våra medarbetare, och vi såg till att de fick språkstödjande insatser på arbetstid och på arbetsplatsen, säger Therese Lindberg, verksamhetschef på Stockholms sjukhem, till SVT.

”Tror att det är ett enkelt jobb”

– Problemet är att alltför många tror att det är ett enkelt jobb att jobba inom vård och omsorg. Det är det inte. Utbildning krävs och goda kunskaper i svenska språket krävs. Och det är ju såklart arbetsgivarnas och politikernas ansvar. Så vi kräver ansvarstagande från dem, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Nu vill Kommunal se att mer pengar läggs på bättre utbildning och språkkunskaper, så att den som behöver kan lära sig språket på arbetstid.

Foto: TT