Farhad utvisas efter 17 år i Sverige på grund av en annonsmiss.

Farhad Asadzadeh kom till Sverige från Iran för 17 år sedan. Här kör han taxi, har köpt en bostadsrätt utanför Stockholm och trivs bra med sitt liv. Nu ska han utvisas. Anledningen? Farhads tjänst som taxiförare utannonserades inte på rätt sätt.

42-årige Farhad Asadzadeh har hela sitt liv i Sverige, säger han till Aftonbladet.se. Han har sina vänner, sin bostad, sitt jobb och sin fritid. Han flydde till Sverige från Iran 1999, där hans föräldrar var politiskt engagerade och fängslades vid olika tillfällen.

När Farhad anlände sökte han asyl. Han försörjde sig bland annat genom att städa och dela ut tidningar, skriver Aftonbladet.se. 2011-2013 godkände Migrationsverket ett arbets- och uppehållstillsånd så Farhad kunde arbeta som taxichaufför. Men när tillståndet sedan skulle förnyas sa Migrationsverket nej och hänvisade till att företaget inte betalade ut löner enligt kollektivavtal.

Då sökte Farhad ett nytt arbetstillstånd via ett annat företag. Tjänsten var som taxichaufför för Taxi Stockholm, skriver Aftonbladet.se. Men Migrationsverket vill inte ge honom ett nytt tillstånd – för myndigheten anser inte att utannonseringen av tjänsten har gjorts på rätt sätt. Det företag han sökte för, ett åkeri, fanns inte nämnt i annonsen.

Det finns ett annonseringskrav som innebär att en arbetsgivare som vill anställa någon från ett land utanför EU måste utannonsera tjänsten så att den är tillgänglig för alla inom EU/EES att söka. Medborgare i dessa länder och Schweiz har nämligen företräde på tjänster framför medborgare i länder utanför Europa.

Nu menar Migrationsverket att utannonseringen av tjänsten som taxiförare för Taxi Stockholm inte gick rätt till. Men arbetsgivaren är nöjd med Farhad och har försökt hjälpa honom.

– Vi hade honom här och han är en jättebra kille. Jag tycker det är mycket märkligt att en sådan sak som att vi inte kan ta fram den specifika annonsen kan vara avgörande för att en person ska kunna stanna i Sverige, säger Pia Hillerberg, rekryterare på Taxi Stockholm, till Aftonbladet.se.

Företaget har skrivit ett brev till Migrationsverket och förklarat att de har löpande annonser hos Arbetsförmedlingen och inte kan spara alla.

Migrationsdomstolen går på Migrationsverkets linje och nu måste Farhad flytta tillbaka till Iran.

– Det är inte lätt efter 17 år i ett annat land. Jag har förlorat alla kontakter och måste börja om helt, säger han till Aftonbladet.se.

Han har bott i Sverige sedan 1999, kör taxi och har köpt en bostadsrätt. Men nu ska Farhad utvisas till Iran.

Posted by Aftonbladet on Thursday, May 12, 2016

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna