Fem unga killar ger gratis läxhjälp till nyanlända.

Fem unga killar i Gävle, med rötter i tre afrikanska länder, vet alla hur viktigt det är med språket och att kunna göra sig förstådd när man anländer till ett nytt land. Därför erbjuder de nu läxhjälp för nyanlända, genom sitt UF-företag Homework assistance. – Det här är vårt sätt att betala tillbaka och hjälpa andra som i dag är i samma situation som vi en gång var, säger 18-årige Eyman Abukar till Arbetarbladet.

Eyman Abukar kom till Sverige från Somalia när han var nio år gammal. De andra fyra killarna, Zakaria Mohamed, Meron Abraha, Qadar Rooble och Henok Keflom, är födda i Eritrea och Etiopien. Tillsammans kan de fem olika språk: svenska, engelska, somaliska, tigrinya och amhariska.

Alla fem går andra året på Borgarskolan i Gävle, där de läser handel och administration. De fick idén till UF-företaget Homework Assistance i höstas, och drog i gång läxhjälpen efter årsskiftet. Två gånger i veckan erbjuder nu de fem unga männen läxhjälp till nyanlända mellan åtta och 15 år. Det handlar om allt från hemkunskap från biologi, skriver Arbetarbladet.

– Först provar vi alltid på svenska, går det inte väljer vi något av de andra språken, men målet är alltid att de ska lära sig de rätta svenska orden, säger Eyman Abukar till tidningen.

De får en del hjälp av sina sponsorer: Helges fritidsgård, Matakuten, Studiefrämjandet och Gavlegårdarna, skriver Arbetarbladet.

Projektet har fått priset ”Bra för Gävle”, och de fem killarna kommer att delta i SM i ung företagsamhet i Stockholm i mitten av maj. Det har gått bra för Homework assistance – och det finns inga planer på att sluta.

– Vi har pratat med våra sponsorer och de vill att vi startar en förening och fortsätter med det här. Vi drar igång direkt efter skolåret, säger Eyman Abukar till Aftonbladet.se.

Här är pojkarna som kan erbjuda läxhjälp på fem språk – utan att ta betalt av de som kommer!

Posted by Arbetarbladet on Sunday, April 24, 2016

Tycker du också att detta är ett bra initiativ av killarna? Gilla gärna!