Flicka nekades sittplats på bussen på grund av sitt utseende – då agerade Bror direkt

Bror Aleksander Åmot kunde inte tro sina öron när han fick höra vad en dam sa till två små flickor som klev på samma buss som honom. När den ena flickan frågade om det var ledigt på platsen brevid kvinnan fick hon ett kränkande nej till svar på grund av sitt utseende, men det vägrade bror att acceptera. 

Bror Aleksander Åmot satt på bussen mellan Mørkved och Bodø i Norge när två flickor i tioårsåldern klev på. Den ena frågade om hon fick sitta bredvid honom, och den andra såg sig runt efter sittplats. När hon såg att det var ledigt på ett säte där en kvinna i 50-årsåldern hade sin handväska frågade hon om hon fick sitta där. 
– Då svarade hon någonting som jag aldrig trodde att någon skulle säga till någon, berättar Bror för Nettavisen.

”Mina skattepengar går till att sådana som dig ska få gratis buss och då får du faktiskt stå”. 

Bror trodde inte sina öron. Kvinnan nekade flickan sittplats för att hon var mörkhyad, vilket gjorde honom upprörd. Bror ifrågasatte då om kvinnan hade en extra biljett för sin väska på platsen. Därefter reste han sig upp och erbjöd sin plats till flickan. Sedan sa han till kvinnan: ”nu kan du flytta väskan för jag uppfyller väl dina krav för en sittplats”.
– Det var lite obehagligt för jag kände hur alla stirrade på mig. Men jag blev så provocerad att jag kände att jag behövde göra något. Flickorna förtjänade verkligen inte att höra det där. Jag bryr mig o människor även om jag inte känner dem. Jag har en son själv och jag vill inte att han ska växa upp i ett sådant samhälle. 

För att visa fler att sådant beteende inte är acceptabelt delade Bror med sig av händelsen i ett Facebook-inlägg: 

Det behövs fler människor som bror, som visar tydligt att sådan diskriminering inte får ske. Dela gärna för att hylla honom. 

 

 
 

Läs mer om...