Köttlarmet från FN: Ät mindre för att rädda klimatet

Växthuseffektens påverkan på jordbruket hotar matproduktionen, vilket får FN att slå på stora varningstrumman. För att undvika en eventuell katastrof går de nu ut med en uppmaning till allmänheten: Minska på kött- och mejerikonsumtionen.

– Man vill inte säga åt folk vad de ska äta. Men man kan uppmuntra, säger Pete Smith, professor vid University of Aberdeen och medförfattare till rapporten, till The Guardian.

En ny rapport från FN:s IPCC visar alarmerande fakta gällande växthuseffekten.

Den globala temperaturökningen gör att jordbruksproduktionen blivit betydligt svårare till följd av bland annat torka och skogsbränder. Samtidigt är den smältande permafrosten ett problem vid vid Nord- och Sydpolen.

Kan bli en humanitär svältkatastrof

På längre sikt innebär dessa jordbrukssvårigheter i samband med dagens globala kött- och mejerikonsumtion att vi kan komma att hamna i en humanitär svältkatastrof. Detta gör att FN slår larm, och uppmanar allmänheten att minska framförallt köttätandet markant.

– Det finns så mycket mer man skulle kunna göra på det området som vi inte gör i dag, säger Pete Smith, professor vid University of Aberdeen och medförfattare till rapporten, till Guardian.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Dela gärna om du tycker att andra borde ta åt sig av det här.