Förslaget: Förbjud heltäckande slöja i all offentlig verksamhet

”När islamister kräver att kvinnor ska bära burka eller niqab, måste vårt gemensamma svar vara tydligt: Nej, tack!” skriver KDU:s ordförande Christian Carlsson, som tillsammans med Kristdemokratiska Ungdomsförbundet föreslår totalförbud mot heltäckande slöja i offentlig verksamhet.

I Kristdemokraternas riksting i höst så kommer Ungdomsförbundets förslag till beslut vara förbud mot heltäckande slöja. Redan nu lyfts frågan av KDU:s ordförande Christian Carlsson, som debatterar för att slöja ska vara oacceptabelt.
”Vi i Sverige borde i stället lära av länder som Norge och Nederländerna, och införa förbud mot heltäckande slöja, som burka och niqab, inom offentligt finansierad verksamhet”, skriver han i Expressen Debatt.

 

Christian Carlsson, KDU
Foto: JESSICA GOW / TT

 

”Männen antas inte kunna behärska sig annars”

Motiven till att förbjuda burka och heltäckande slöja i offentlig verksamhet är enligt Christian Carlsson att kvinnor förvägras en del av sig själva, samt att barn som vill bli uppmärksammade eller söker tröst i skolan ska kunna bli sedda.
”De som förespråkar burka eller niqab anser att kvinnor måste dölja sig själva för att visa sig anständiga, och för att undvika att bli ofredade. Män antas uppenbarligen inte kunna behärska sig annars. Det handlar om en förvriden och farlig människosyn som behöver bekämpas, och den heltäckande slöjan är en symbol för densamma.”, skriver Expressen Debatt.

 

Kvinna med heltäckande slöja
Foto: Wikimedia Commons

Bryter mot normer

Tillsammans med KDU:s Hedvig Åkesson och Carl-Johan Schiller yrkar Christian Carlsson på att burka och slöja går emot normer och demokrati, något de kommer att jobba för med sitt förslag i rikstinget.

 

Vad tycker du om KDU:s förslag om förbud mot heltäckande slöja i offentlig verksamhet? Dela gärna med din av dina åsikter i kommentarsfältet.