Första kvinnan som sprang Boston Marathon gör comeback – 50 år senare

Att slå sig fram i en mansdominerad värld är aldrig lätt – och det var ännu svårare 1967. Det var en annan tid när Kathrine Switzer 20 år gammal ställde upp i Boston Marathon. Då var kvinnor inte tillåtna att del ta men det stoppade inte Kathrine. Hon sprang loppet och visade världen att kvinnor minsann kan. 

Nu, 50 år senare, springer hon loppet igen. 

Det är tack vare modiga kvinnor som hon som vi kommit så långt vi har gjort idag. Jag tycker verkligen den här hjälten förtjänar att hyllas.

1967 blev Kathrine Switzer historisk genom att bli den första kvinnan som sprang Boston Marathon och igår – 50 år senare gjorde hon det igen, nu som 70 åring.

För 50 år sedan var loppet förbjudet för kvinnor men Kathrine lyckades registrera sig ändå tack vare att hon skrev in sig under pseudonym. Då kallade hon sig K.V Switzer och på så vis lyckades hon dölja sitt kön. 

Men loppet blev mer än en fotnot i historien när en funktionär försökte tvinga henne av banan efter några kilometer.

© Twitter

Bildkälla: Twittter

Händelsen fångades av kameran och har blivit en historisk bild som visar kampen och modet det krävs för att bryta könsbarriärer.

”Marathon var männens lopp på den tiden, kvinnor ansågs vara för sköra för att springa” skrev Kathrine i en essä för New York Times för 10 år sedan. ”Jag hade tränat hårt och trodde på min egen styrka. Men trots det var min pojkvän tvungen att tackla funktionären ur kurs.”

Switzer genomförde loppet 1967 på 4 timmar och 20 minuter. Den här gången gick det bara marginellt långsammare med en sluttid på 4 timmar och 44 minuter.

Det dröjde tills 1972 innan kvinnor officiellt fick tävla i Boston Marathon.

Vi har mycket att tacka kvinnor som Kathrine som visat vägen framåt både i spåret och i samhället i övrigt. Var gärna med och dela den här artikeln för att hylla hennes mod!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna