Försvaret publicerade regnbågsbild på Facebook – möttes av hatstorm

Stockholm Pride har dragit igång – och under den veckolånga festivalens första dag valde Försvarsmakten att gå ut och visa sitt stöd på Facebook genom en kort text och en bild på regnbågsfärgade skosnören.

Ställningstagandet väckte snabbt starka reaktioner på nätet, där Försvarsmakten nu har tvingats bemöta en hatstorm.

Det var under måndagen som Försvarsmakten på sin Facebook-sida postade en bild på ett par militärkängor med regnbågsfärgade skosnören.

Till bilden fanns dessutom en text som löd: ”Vi är beredda att gå hur långt som helst. Din rätt att leva hur du vill, som den du vill och med vem du vill – är vår uppgift att försvara. Och vi är beredda att ge allt för att göra det.”

Inlägget uppmärksammades stort, dock inte enbart genom positiva reaktioner utan också av en hel del kritiska röster – bland annat kring att Försvarsmakten bör försvara Sverige och inte stå upp för några särskilda värderingar.

En användare skriver bland annat ”Här trodde jag i min enfald att Försvarsmaktens uppgift är att försvara nationen Sveriges gränser” medan en annan kommenterar Ni ska vara krigare har ni glömt det i regnbågsdimman?”. En tredje skriver ”Det finns folk som vägrar ta värvning efter att ni sprider regnbågspropaganda. Tänk efter lite.”

– Tyvärr ser vi, och det såg vi även förra året, att vi får sådana här reaktioner när vi tar ställning och kommunicerar med fokus på Pride. Men vi ger inte upp för det, säger Försvarsmaktens personaldirektör Klas Eksell till Expressen.

Bildkälla: Pixabay

Efter inlägget har Försvarsmakten tvingats både moderera bort kränkande kommentarer samt bemöta hatet i kommentarsfältet.

Men myndigheten ger inte upp. Förutom att förklara sin tanke i kommentarerna, att försvara hela befolkningen och allas lika värde, arbetar de intensivt för hbtq-frågor – och kommer dessutom att delta i Stockholms Prideparad på lördag.

– Det är viktigt för oss att markera. Det är lite förvånande att det här fortfarande väcker så pass starka känslor. För oss är det här på många sätt en självklarhet, säger Nemo Stjernström på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning till Aftonbladet.