Friskis & Svettis ställningstagande mot rasism hyllar nu av tusentals svenskar.

Nu tar Friskis & Svettis ställning mot rasism. I det senaste numret av Friskispressen ryter chefredaktör Mattias Wising Bonde ifrån mot främlingsfientliga människor. Han skriver att människor med sådana åsikter är mer än välkomna att lämna Friskis & Svettis – för även om alla är välkomna är inte allt välkommet. – Det handlar inte om att jag vill förbjuda människor att ha olika åsikter. Men om man känner så här kan man träda ur föreningen, säger Mattias Wising Bonde till Aftonbladet.se. Nu har hans ord spridits över hela nätet.

Under måndagen väckte en krönika skriven av Friskispressens chefredaktör Mattias Wising Bonde uppmärksamhet i Sverige.

I krönikan berättar han hur personal på tidningen och på Friskis & Svettis har fått ta emot hot och hat när de har skrivit om människors lika värde eller haft bilder på personer med utomeuropeisk bakgrund. Vilka reaktioner det blev när Friskis & Svettis i höstas bestämde sig för att dela ut träningskort till ensamkommande flyktingungdomar. Han berättar hur personer har ”hotat” lämna föreningen – om de inte ändrar på sig.

”Det kan räcka med att vi har omslagsbilder på personer med utomeuropeisk bakgrund, så får jag starka reaktioner om att vi i stället borde visa upp personer med svenskt utseende. Men det är ju det vi gör, tänker jag. Vi visar rentav massor av svenska utseenden, men med varierande ursprung”, skriver han.

Det har visat sig att många av dem som har hört av sig och hotat lämna föreningen inte ens är medlemmar. Men till dem som hör av sig med främlingsfientliga åsikter och faktiskt är medlemmar har Mattias Wising Bonde en vädjan:

”Nästa gång ni hör av er till mig, inkludera era namn och medlemsuppgifter, så ska jag försöka hjälpa till att uppfylla er önskan om att avsluta era eventuella medlemskap. Alla må vara välkomna på Friskis. Det innebär inte nödvändigtvis att allt är välkommet.”

Hans text har spridits över nätet och fått mängder med reaktioner. Orden hyllas av många.

– Jag har aldrig i min snart 30-åriga karriär fått så mycket respons på en text. Det är både medlemmar och funktionärer som hör av sig och är tacksamma, säger Mattias Wising Bonde till Aftonbladet.se.

Här kan du läsa hela krönikan.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna