Greta Thunbergs starka kritik till äldre generationer: ”Måste städa upp efter dem”

När Greta Thunberg reste 32 timmar för att komma till Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos, blev hon arg. Till skillnad från de flesta deltagarna tog hon tåget, men nu har hon fått nog.

– En del säger att vi inte gör tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. Det stämmer inte, för att inte göra tillräckligt betyder att man måste göra någonting, säger Greta Thunberg till TT enligt Dagens industri.

16-åriga Greta Thunberg har fått mycket uppmärksamhet under den senaste tiden för hennes stora passion och engagemang för klimatfrågor. Nyligen bjöds hon in och medverkade i Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

Men nu tycker hon att det är dags att unga människor får upp ögonen för miljöproblemen och agerar.

Efter att ha rest i 32 timmar för att komma till Davos med tåg, är hon arg över att de flesta andra deltagarna inte valt samma väg.

– Jag har slutat flyga av klimatskäl för jag vill inte säga en sak och göra en annan. Jag vill leva som jag lär. Jag tycker att det är vansinnigt att människor som samlas för att prata om klimatet kommer hit i privata flygplan, säger Greta Thunberg.

”Sanningen är att vi i princip inte gör någonting alls”

Enligt TT har närmare 1500 privatflygplan beräknats landa på flygplatser i närheten av Davos under veckan som konferensen hålls. Greta Thunberg kräver dessutom att Parisavtalet som slöts förra året av världsledare ska uppfyllas ända ut i fingerspetsarna.

– En del säger att vi inte gör tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. Det stämmer inte, för att inte göra tillräckligt betyder att man måste göra någonting och sanningen är att vi i princip inte gör någonting alls, säger Greta Thunberg, till TT enligt Dagens Industri.

Unga måste agera

Och för att göra någonting åt miljökrisen säger Greta Thunberg att hon tycker det ”är väldigt orättvist att de äldre generationerna har gjort det här mot oss och att vi måste städa upp efter dem”.

Då är det viktigt att de yngre agerar, menar Greta Thunberg.

– De måste göra något åt det och bli arga och använda den ilskan till att agera, säger hon till TT enligt Dagens Industri.