Här är landet som vill ge 18 000 kronor till alla, oavsett om de jobbar eller inte.

Tänk om alla medborgare skulle få betalt, oavsett om de jobbar eller inte. Det är vad Schweiz diskuterar att införa för alla medborgare.

Det är några schweiziska politiker som föreslagit den annorlunda idén om att införa en baslön för alla vuxna medborgare, oavsett om de jobbar eller inte. Politikerna säger att de vill införa en medborgarlön för att skapa ett ”mer humant, solidariskt och jämlikt samhälle”, skriver SvD.

Tanken är att alla vuxna schweiziska medborgare ska få 2500 schweizerfranc, runt 18000 kronor, i månaden.

Det kontroversiella förslaget skulle bli ett hårt slag mot välfärdssystemet då flera bidrag och socialförsäkringar skulle försvinna. En del kritiker säger att ”hur god idén än verkar så är den alltför bra för att vara sann”. Dessutom skulle medborgarlönen förstöra landets konkurrenskraft, menar kritikerna.

De som förespråkar förslaget menar att man skulle få ett mer rättvist samhälle med jämnare inkomstfördelning och mer självbestämmande. Aktivisterna hävdar även att folk kommer vilja fortsätta jobba, trots att de får lön. Enligt en undersökning skulle majoriteten av de schweiziska medborgaran fortsätta att jobba , eller fortsätta att söka jobb, även om de hade en medborgarlön. Undersökningen visade även att två procent av medborgarna sannolikt skulle sluta jobba om de fick en medborgarlön och åtta procent skulle sluta jobba beroende på andra omständigheter. I juni kommer Schweiz att rösta om förslaget, uppger The Independent.

Medborgarlön har diskuterats i fler länder, bland annat i Finland, Tyskland, Brasilien, Namibia och Kuba.

Vad tycker du om förslaget? Skulle du vilja ha det i Sverige? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna