Här är siffrorna som visar varför vi måste börja prata om våldet mot kvinnor i nära relationer.

Våldet mot kvinnor i allmänhet och det som sker i nära relationer i synnerhet har de senaste decennierna uppmärksammats allt mer. Polisanmälningarna av kvinnor som drabbats har också ökat kraftigt. Det visar att vi äntligen på rätt väg. Mot en värld och ett Sverige där ingen kvinna ska behöva känna sig otrygg och rädd i sitt eget hem. Men det finns fortfarande en hel del kvar att göra. Här är 5 viktiga saker som du kanske inte visste om.

30 000.

Varje år polisanmäls omkring 30 000 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år.

80.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) skriver att anmälningarna av kvinnor som utsatts för våld i en nära relation har ökat med 40 procent sedan början på 90-talet. Men mörkertalet är fortfarande stort. Upp till 80 procent av våld i nära relationer anmäls aldrig och rädslan för att prata om att man drabbats är fortfarande stor.

45.

År 2013 gjordes 27 056 anmälningar av misshandel mot kvinnor över 18 år. I tre av fyra fall var den misstänkte gärningsmannen bekant med kvinnan, och drygt 45 procent av misshandelsfallen skedde inomhus av en person kvinnan hade en nära relation med.

17.

I genomsnitt 20 kvinnor misshandlas varje år till döds av en närstående, och i 17 fall är gärningsmannen en man som de har eller har haft en relation med, enligt BRÅ.

5.

En vanlig missuppfattning är att våld mot kvinnor i nära relationer enbart är fysiskt. Men i de flesta fall är det psykiska våldet än mer framträdande. Det kan också vara sexuellt, materiellt och ekonomiskt.

Statistiken är skrämmande, men det finns goda krafter som gör skillnad och som vi alla kan uppmärksamma. På 30 år har Sverige gått från 2 till ungefär 180 jourer, för tjejer och kvinnor, som är i behov av hjälp och skydd. De erbjuder den hjälp och rådgivning som ofta krävs om utsatta kvinnor ska kunna bryta sig loss och våga lämna en destruktiv relation.

Det finns också jourhem över hela Sverige som finns där för kvinnor som blivit utsatta. Stadsmissionens jourhem är ett perfekt exempel på det. Ett tryggt hem är början på ett tryggt liv och utsatta kvinnors väg tillbaka. Det är lugna, trivsamma och trygga platser där möjligheten att prata om sina upplevelser blir ett effektivt medel för att hantera de traumatiska händelserna. De erbjuder den trygghetszon som är det första steget för att ta sig ut hel på andra sidan.

Annons från Åhléns: Åhléns tycker att alla ska kunna njuta av ett fint och trivsamt hem – även de som inte kan bo i sitt eget. Därför kan man nu köpa produkter på åhlens.se som också blir en gåva till Stadsmissionens boenden för att bidra till en mer trivsam miljö för utsatta kvinnor. Klicka här för att komma till produkterna på Åhléns nylanserade webbshop.