Han ser in i kameran och säger att han inte är svart. 16 sekunder senare inser jag något alla behöver påminnas om.

”Jag är inte svart. Jag menar, det är vad världen kallar mig men det är inte jag. Jag kom inte från min mammas livmoder och sa hej alla, jag är svart. Nej, jag lärdes att vara svart. Och du blev lärd att kalla mig svart tillsammans med allt du kallar dig själv – men det är bara en etikett.” Så börjar denna video från Prince Ea på Youtube, som berör rasism och hur vi sätter etiketter på folk utifrån deras utseende. Videon har tagit människor med storm och har nu över sex miljoner visningar. Lyssna – och du kommer ifrågasätta hur vi ser på människor.

Vi lever i en värld full av fördomar, där människor blir dömda efter hur de ser ut. ”Vem skulle du vara om världen aldrig gav dig en etikett?” frågar Prince Ea i denna video.

Bildkälla

video

Denna video ifrågasätter just detta. Vem är du att sätta en etikett på mig? Och vem är jag att sätta en etikett på dig? Vilka skulle vi vara om vi inte hade etiketter på oss? Den får mig verkligen att tänka efter. Vi borde alla försöka lära känna folk bättre och inte döma dem med bara en blick, eller efter bara ett ord. Om vi anstränger oss lite mer för att prata med människor från olika kulturer, religioner och etniciteter kommer våra fördomar att falla sönder och vem vet, kanske kan vi få oväntade vänner för livet?

”Så småningom sväljer vi dem. Vi smälter och accepterar etiketterna.”
”Vilka vi verkligen är finns inuti.”
”Ingen bebis föds till rasist.”

Det är några av meningarna Prince Ea pratar fram. Gör som över sex miljoner andra och se viedon. Och dela gärna vidare för att fler ska få ta del av budskapet.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna