Han specialanpassar leksaksbilar så att även små handikappade barn kan vara med och leka.

De flesta av oss vill att det ska vara rättvist här i livet, men tyvärr har inte alla samma förutsättningar. Det värsta är ändå när orättvisor drabbar barn, när barn föds med olika förutsättningar och hamnar efter i livet direkt. Som barn som föds med ett handikapp, eller som tidigt råkar ut för en olycka som gör att de inte kan göra allt som andra barn i deras ålder gör. ”Det är svårt att skaffa vänner när du inte kan röra dig”, säger Cole Galloway till Nation Swell. Tyvärr har han rätt. Därför har han no gjort vad han kan för att hjälpa dessa barn – och resultatet är strålande!

Cole Galloway har startat ett program som heter ”Go Baby Go”, vid Cleveland state university. Projektet ska underlätta rörligheten för barn med speciella behov.

Bildkälla

Man utgår från ”vanliga” kommersiella leksaker, som barnen kan sitta i och köra. Sedan specialanpassas varje leksaksfordon för ett specifikt barn med särskilda behov. Fordonet hjälper sedan barnet att stärka barnets självständighet och är ett sätt för barnet att lättare röra sig, utforska världen och leka.

– Det kommer många barn som aldrig blir bjudna på födelsedagskalas. Någonsin. Det är svårt att skaffa vänner när du inte kan röra dig, säger Cole Galloway till Nation Swell.

Bildkälla

Hela projektet baseras på forskning som visar att barnens oberoende rörlighet kan kopplas till deras kognitiva, sociala och språkliga utveckling, skriver Cleveland.com. De specialanpassade bilarna gör det möjligt för barn med olika handikapp att hålla takten och kunna leka med sin familj och sina vänner utan funktionshinder.

Bildkälla

I regel finns inte specialanpassade elektriska rullstolar till barn under tre år, men Cole Galloway vet att de tidigaste åren är kritiska när det kommer till barns utveckling. Därför är hans modifierade leksaker även anpassade till riktigt små barn.

– Jag vill att du ska känna att du har kontroll över din lycka. Och jag vet att för små barn hör det ihop med att vara rörlig, säger han till Nation Swell.

Till exempel kan en pojke på kryckor få en fyrhjuling som gör att han måste stå upp för att få den att rulla. Det kräver att han bygger upp styrka i sina ben och i sitt skelett.

Bildkälla

Här kan du se en video på hur Galloways projekt gör barn glada, rörliga och ger dem möjlighet att lägga med sina jämnåriga – utan samma begränsningar som de hade förut. Det är underbart att se! Och det är så fint att det finns människor som Cole Galloway i världen som engagerar sig i barn som inte har samma förutsättningar som alla andra. Dela gärna vidare om du också blir glad av detta!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna