Han stoppas från att flyga på grund av sin turban. Nu har hans svar förändrat framtiden för tusentals resenärer.

Känner du igen mannen nedan? Han heter Waris Ahluwalia och är en skådespelare och designer som kommer från Indien och bor i New York. Om du känner igen honom kan det vara för att du har sett honom i Wes Andersons filmer The grand Budapest hotel, Darjeeling limited eller Life aquatic. Eller så känner du igen namnet House of Waris, som tillverkar smycken. Förra veckan stoppades han på en flygplats och nekades gå ombord ett plan på grund av sin turban. Men han stod på sig, vägrade ta sin turban – och har nu fått till en förändring för kommande resenärer. Läs hela historien nedan.

Det här är Waris Ahluwalia.

När han var på väg till New York fashion week förra veckan stoppades han i Mexico city. Flygbolaget Aeroméxico vägrade att låta honom gå på planet. Säkerhetspersonal sa till honom att han inte fick gå ombord om han inte tog av sig turbanen – men Waris Ahluwalia vägrade. Då fick han höra att han inte var välkommen ombord på något av Aeroméxicos flyg.

Enligt Waris Ahluwalia är turbanen av stor religiös betydelse för sikher. Sikhism är en indisk religion som tar avstånd från kastsystemet och betonar jämlikhet. ”Att bli tillfrågad att ta va sig turbanen offentligt är som att bli tillfrågad att ta av sig alla sina kläder offentligt”, säger Waris Ahluwalia enligt Upworthy.

Så Waris Ahluwalia vägrade ta av sig turbanen. Och Sikhiska koalitionen, som representerar USA:s sikher, klev in och begärde en offentlig ursäkt, utbildning av personal och träning i hur religiösa passagerare kommer igenom säkerhetskontrollen utan att behöva ta av sig sin huvudbonad.

”Jag är inte arg. Men låt oss förändra detta så att ingen behöver gå igenom något liknande igen”, har Ahluwalia sagt.

Och snart kom ursäkten från flygbolaget. Men Waris Ahluwalia stod fast vid att han vill se en större förändring. ”En ursäkt handlar om det förgångna medan utbildning handlar om framtiden, så att inte det här händer någon annan”, säger han till Washington Post enligt Upworthy.

Efter två dagar på flygplatsen gav Waris Ahluwalia insisterande resultat. Flygbolaget tog initiativ till att införa utbildning om religion och bättre mottagande. Och Waris fick flyga till New York – i lagom tid till modeveckan.

”Tack Aeroméxico för att ni förstår vikten av religiös och kulturell tolerans. Jag är glad att vi kunde arbeta ihop och komma fram till en lösning”, skriver han på Instagram.

Jag tror att det finns många där ute, inklusive jag själv, som har dålig kunskap om sikhism och andra religioner. Men då får vi alla hjälpas åt och lära oss mer så att vi kan behandla människor från andra kulturer med respekt och förstå varför de agerar som de gör. Vi skulle till exempel inte tycka att det var okej att bli ombedda att ta av oss alla kläder på flygplatsen – framför en massa folk.

Så bra gjort av Waris Ahluwalia att han stod på sig och fick till en förändring inför framtiden. Det kan vi alla inspireras av! Dela gärna vidare om du håller med.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna