Hans insändare om kvinnliga teknikstudenter får nätet att koka – nu sprids den som en löpeld

Även om allt fler kvinnor börjar ta plats inom branschen för vetenskap och teknik så är det fortfarande mansdominerade yrken. Jared Mauldin studerar maskinteknik vid universitetet i Washington, och när han la märke till att de kvinnliga studenterna inte behandlades på samma sätt som männen så bestämde han sig för att göra något. Han satte sig ner och skrev en insändare till universitetets tidning, nu sprids den som en löpeld av tusentals runt hela världen, och vi förstår varför. 

Såhär lyder Jareds insändare som får nätet att koka gällande olika behandling av kvinnliga och manliga studenter. 

”Brev till redaktören.

Till alla kvinnor på min ingenjörsutbildning:

Det är min avsikt att behandla dig som en jämlike i alla andra avseenden, men låt mig avvika från det för att berätta att du och jag faktiskt inte är jämlika.

Visst, vi studerar samma utbildning, och du kanske har samma betyg som jag, men gör det oss till jämlikar?

Jag växte, till exempel, inte upp i en värld som avrådde mig från att fokusera på vetenskap.

Inte heller levde jag i ett samhälle som sa åt mig att inte smutsa ner mig eller som menade att jag var bossig för att jag visade ledaregenskaper.

I skolan behövde jag aldrig oroa mig för att bli utstött på grund av mina intressen.

Jag bombarderades inte av bilder och slogans som berättade för att mitt verkliga värde ligger i hur jag ser ut, och att jag borde avstå från vissa aktiviteter för att det skulle få mig att framstå som för maskulin.

Jag blev inte förbisedd av lärare som antog att anledningen till att jag inte förstod ett svårt mattetal eller vetenskapligt koncept var på grund av mitt kön.

Jag hade inga som helst problem med en pojkklubbsmentalitet och jag kommer inte granskas extra eller anses vara inkvotererad.

Om jag blir framgångsrik så kommer andra att anta att jag förtjänat det.

Så, du och jag kan inte vara jämlikar. Du har redan övervunnit långt mycket mer genom att ägna dig åt det här än vad jag någonsin kommer att göra.”

 

Jareds insändare är en tankeställare och ögonöppnare för många arbetsgivare och beslutsfattare världen över. Vi tycker att det är en självklarhet att kvinnor ska ha samma förutsättningar som män. Dela gärna om du håller med och vill sprida budskapet.