”Me too”: Här öppnar svenska kändisar upp sig om när de blev sexuellt trakasserade

Sociala medier svämmar just nu över av nätkampanjen #metoo, som används av de som någon gång blivit sexuellt trakasserade. Nu har flera svenska kändisar, bland annat Jessica Almenäs och Sara Dawn Finer, vittnat om ämnet.

Under natten har svensk media och flöden i sociala medier fullkomligt exploderat av #metoo. Anledningen är den nätkampanj som startades av kända skådespelerskan Alyssa Milano som via Twitter uppmanade kvinnor att använda taggen om de någon gång blivit sexuellt trakasserade, detta för att visa omvärlden hur vanligt det är. Vad som fick henne att göra det var att respekterade filmproducenten Harvey Weinstein, anklagats för sexuella trakasserier och flera våldtäkter som ska he skett under lång tid utan att något gjorts.

Svenska kändisar vittnar

Förutom att Facebook, Instagram och Twitter svämmar över av inlägg där folk visar sitt stöd, så har flera svenska kändisar väckt uppmärksamhet när de delat med sig av berättelser som visar vilken verklighet vi lever i. En av dem är radio- och tv-profilen Stina Wollter, som tar ställning genom att dela med sig av ett känslig minne:

”Me too. Såklart. Jag var 12 när pojkar ur min klass med våld tog av mina kläder mot min vilja på toaletten. Det fortsätter – men deras ansikten ändras – männen blir äldre. När jag var 14 försökte en trebarnspappa våldta mig. Jag blev våldtagen som 17-åring. Han var min pojkvän i tre år, efter att jag gjorde slut kom han tillbaka och våldtog mig. Jag har ärr på min kropp efter övergreppet från den killen.” skriver hon på sin Instagram.

En annan som delat med sig av ett tydligt fall av övergrepp är unga bloggerskan och entreprenören Isabella Löwengrip:

”Jag får en mans fingrar uppkörda i mig och det känns som en evighet. Det gör ont och jag får rivmärken som svider i dagar”, skriver Isabella Löwengrip på sin blogg.

 

Från dagis till turné

Andra kändisar som öppnat upp sig för att visa sitt stöd för andra drabbade är komikern Karin Adelsköld, programledaren Jessica Almenäs och sångerskan Sara Dawn Finer:

”Från dagis, genom skolåren, på turné, i studion, på teatern, på tv, på Ica, inrikes, utrikes. Överallt. Nu som då”, skriver sångerskan och programledaren Sarah Dawn Finer på Instagram.

Foto: Robin Haldert/TT

 

Hundratusentals inlägg om sexuella trakasserier

Under hashtaggen #metoo finns just nu 384 558 inlägg bara på Instagram. Det visar hur vanligt det är att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier, och många av dessa fall mörkas eller skyddas.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Att bli sexuellt trakasserad, var sig det gäller beröring eller en sexistisk kommentar ska inte vara accepterat. Dela gärna om du håller med och också stöttar kampanjen.