Hennes vackra tatueringar hjälper misshandlade kvinnor att älska sina ärr.

Det är lätt att glömma, men det finns faktiskt en väldigt massa fina människor där ute i världen som ställer upp för de utsatta. De gör det ofta gratis, utan ersättning. Vissa människor donerar pengar, andra ägnar sitt liv åt att förbättra situationen för hemlösa hundar, en del står som volontärer i soppkök. Den begåvade tatueraren Flavia Carvalho har sitt speciella sätt för att hjälpa till. Hon använder sin skicklighet med nålen för ett mycket speciellt ändamål: att dölja ärr. Flavia, som bor i Brasilien, inledde sitt projekt för några år sedan och kallar det ”djupare än huden”.  Genom att tatuera över såren, helt gratis, hoppas hon att kvinnorna ska kunna omfamna och lära sig att älska sina ärr. Några av kvinnorna har ärr från kejsarsnitt, andra som Flavia tatuerat har fallit offer för misshandel. Ofta av män i nära relationer. Som en del i projektet fotade Flavia före- och efterbilder samt berättar den ofta hjärtskärande historien bakom. Jag skulle vilja hylla Flavia för hennes fantastiska arbete och jag hoppas fler kan dela vidare hennes arbete, så att fler kan upptäcka hur ärr kan förvandlas till något väldigt vackert! Obs! En del bilder kan vara lite otäcka.

Facebook/Flavia Carvalho

flavia1

Tatueraren Flavia Carvalho började ursprungligen började med sitt projekt att hjälpa misshandlade kvinnor att läka.

”Det hela började ungefär två år sedan, när jag arbetade med en kund som ville täcka ett stort ärr på hennes mage. Hon berättade att hon varit på en nattklubb och blivit knivhuggen av en man. När hon såg den färdiga tatueringen blev kvinnan mycket rörd, och det gjorde ett väldigt stort intryck på mig”‚ berättar Flavia för Huffington Post.

Varje tatuering Flavia gör i detta projekt bär på en liknande historia. Tatueringarna fungerar som en påminnelse om att något fult och våldsamt kan vändas till en symbol för skönhet och hopp. De vackra tatueringarna bidrar också till att de utsatta kvinnorna får ökad självkänsla.

Facebook/Flavia Carvalho

knife1

Som dessa fåglar och blommiga mönster ovan. Kvinnan på bilden blev utsatt för ett mordförsök. Hon knivhöggs i magen, men överlevde mirakulöst. Ärren satt dock fortfarande kvar som en brinnande påminnelse om det hemska som hänt. Flavia täckte över ärren med en egendesignad tatuering. Fåglarna och blommorna ska inge hoppfullhet och symbolisera en ljus framtid.

Facebook/Flavia Carvalho

victim1

Alla kvinnor som får gratis tatueringar av Flavia har dock inte råkat ut för våld i hemmet eller mordförsök. Kvinnan i bilden ovan var med om en fruktansvärt tragisk olycka. För tre år sedan brann en nattklubb ned och 250 personer miste livet. Kvinnan på bilden var en av få som överlevde, men hon förlorade sin pojkvän i branden.

Nu, flera år senare, har hennes brännskadade arm förvandlas till en krigarkvinna, för att symbolisera hennes kämpaglöd genom den tuffa tiden.

Facebook/Flavia Carvalho

ovlet

Denna unga kvinna blev skjuten i knät av sin ex-partner. Ärret, om än ganska litet, måste ha varit en smärtsam påminnelse om händelsen. Men Flavia förvandlade ärret till något vackert med en upplyftande tatuering i form av en liten, färgstark uggla som flyger upp mot himlen.

Facebook/Flavia Carvalho

fenix

Detta ärr sitter kvinna som haft ett väldigt tufft liv. Hon levde som missbrukare på gatan och blev utsatt för alla möjliga former av våld. Bland annat blev hon skjuten med ett hagelgevär. Hon kom till Flavia, som skapade en stark tatuering i form av en Fågel Fenix. Tatueringen ska symbolisera återfödelse och en person som reser sig ur askan.

Facebook/Flavia Carvalho

kvinna99

Kvinnan på bilden ovan bär ett mörk, avlångt ärr på ryggen. Det är från ett kulhål, eftersom hennes ex-pojkvän sköt henne. Istället för att låta ärret förbli en påminnelse om tragedin, täckte Flavia ärret med en vacker bild av körsbärsblommor. De typiska vårblommorna ska symbolisera nytt liv och kvinnlighet, en påminnelse om att ta leva varje dag till fullo.

Facebook/Flavia Carvalho

arren99

När en ung kvinna vägrade att kyssa en man på en nattklubb blev han rasande och attackerade henne. Resultatet från mordförsöket kan du se ovan. När ärret läkt gick kvinnan till Flavia, som gjorde en vacker tatuering för att försöka täcka över såren. De psykiska ärren kommer alltid finnas kvar, men Flavias arbete kan förhoppningsvis hjälpa till att bearbeta händelsen.

Facebook/Flavia Carvalho

hero1

Dessa ärr (bilden ovan) fick en kvinna efter att hennes drog- och alkoholpåverkade man knivhögg henne under ett bråk. Medan hon var på sjukhuset, dog pojkvännen av alkoholförgiftning. Efter att kvinnan återhämtat sig från händelsen valde hon att tatuera in en ung och och levande kvinna, för att förvandla ärren till något stärkande.

Flavias tatueringsprojekt är nu över för den här gången, men hon jobbar fortfarande varje dag för att hjälpa offren som drabbas av våld i nära relationer. Dels för att ge dem en chans att se annorlunda på sina ärr, dels för att göra deras röster hörda. Ett stort tack till dig, Flavia!