Hon flydde från Somalia till Finland. Nu kan hon bli första kvinnliga presidenten i sitt gamla hemland.

Finska Fadumo Q. Dayib kan bli president i Somalia, om landet går till val under 2016. Vinner hon blir hon historisk i Somalia. Hon driver sin kampanj endast via sociala medier och kan bli landets första kvinnliga president.

Fadumo Q. Dayib hade en ganska stökig uppväxt i både Somalia och Kenya. Hennes föräldrar tillhörde olika klaner så hon och hennes syskon kände sig aldrig riktigt välkomna någonstans, skriver Yle. Hennes mamma försörjde dem ensam och när hon reste i arbetet fick syskonen bo hos släktingar.

När inbördeskriget i Somalia bröt ut 1990 flydde Fadumo och hennes syskon till Finland. Fadumo var då 17 år. Då hade hon lärt sig att läsa och skriva bara tre år tidigare.

– Här i Finland gav samhället mig möjligheten att studera och jag blev först närvårdare och sedan sjuksköterska. Sedan blev jag den första somaliska flyktingen i Finland som tagit magisterexamen och nu också som inlett arbetet på en doktorsavhandling. Jag har helt enkelt utnyttjat den möjligheten jag fick, utbildning är nyckeln till ett bättre liv, säger Fadumo till Yle.

Bildkälla

12633481_521215714716495_7176981915890353506_o

Nu vill hon få ordning på sitt hemland igen – och kör en kampanj för att bli president i Somalia. Inspirationen kommer från Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den första kvinnliga presidenten i Afrika. Fadumo träffade henne när hon jobbade för FN i Liberia 2012.

– Det blev en slags vändpunkt för mej. Hon är en klar förebild och Liberia har mycket gemensamt med Somalia. I Liberia har man arbetat hårt för att få landet på fötter och utvecklingen är igång. Där och då insåg jag att inget kommer att hända i Somalia om ingen tar tag i det och tar ansvar över att det händer, säger Fadumo till Yle.

I augusti i år är det tänkt att ett fritt och demokratiskt presidentval ska hållas i Somalia – det första sedan 1967.

Bildkälla

12741908_528227160682017_5182036818643807567_n

Fadumo Q. Dayib kör sin presidentvalskampanj via sociala medier. Hon är rädd att mista livet om hon reser till Somalia.

– Eftersom läget i Somalia är så pass osäkert är de sociala medierna det enda och bästa sättet för mej att nå ut med mitt budskap till potentiella väljare, säger hon till Yle.

Blir hon president vill hon att alla barn i Somalia ska ha rätt till utbildning. Alla ska ges en rättvis chans att försörja sig själva. Hon vill också få till fungerande infrastruktur och hälsovård för alla. Hon har också en vision om ett tryggt land, med hållbar fred.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna