Hovrätten sänkte straffet för en dömd våltäktsman. Nu sprids Ullas arga inlägg över hela Sverige.

En kvinna våldtogs av två män i Göteborg i mars i fjol. De tre träffades på en krog och när krogen stängde tog männen med kvinnan till en rastplats söder om Göteborg där de våldtog henne. En av männen har fortfarande inte identifierats men den andra av dem dömdes för grov våldtäkt av tingsrätten. Påföljden bestämdes till fyra och ett halvt års fängelse och 180 000 kronor i skadestånd. Nu har hovrätten sänkt straffet till tre och ett halvt års fängelse och 150 000 kronor i skadestånd. Motiveringen var att det inte var en gruppvåldtäkt eftersom männen inte våldtagit kvinnan samtidigt, utan efter varandra. Det förmildrade straffet har upprört många och kritiserats hårt över hela Sverige. En av dem som har reagerat kraftigt är författaren och konstnären Ulla Lundegård från Växjö, skriver Göteborgs-Posten på nätet. Hon har gjort ett Facebookinlägg som nu har delats över 28 000 gånger. – Nu får det vara nog, kände jag när jag skrev, säger hon till GP.  

Ulla Lundegård var engagerad i kvinnorörelser och kämpade för jämställdhet på 1970-talet, skriver GP. Och hon är fortfarande engagerad i dessa frågor.

I sitt Facebookinlägg skriver hon bland annat ”Jag går ut på gatan iklädd vad fan jag vill. OM det så skulle vara i bara trosorna och ett kortkort linne. Jag har sjalett på huvudet och en långklänning på mig och om jag är naken under eller har kyskhetsbälte, det ska ni fullständigt skita i”.

Hon skriver vidare: ”Nu får det vara slut på daltandet med hovrätter. Nu vill vi ha in huvudrätter som är stadiga nog att sätta sig in i en kvinnas liv. Både i nutiden och i forntiden och i urtiden. Och kanske förklara att de flesta av oss håller ihop benen när vi blir utsatta för våld”.

Enligt GP har Ulla Lundegård fått mycket positiv respons på sitt inlägg. Hon har även tidigare delat med sig av sina tankar på sociala medier – men aldrig tidigare har de fått så här stor spridning.

– Jag har prickat rätt och lyft en fråga som är så otroligt viktig för många i samhället. Jag blev så trött på alltihop, säger hon till GP.

Här kan du läsa inlägget i sin helhet:

Jag är 63 år. Håller ihop benen ordentligt och tar ansvar för mitt liv. Jag straffknullar vanligtvis inte 13-åriga…

Posted by Ulla Lundegård on Tuesday, March 15, 2016

Dela gärna vidare så att fler kan läsa detta inlägg. Kvinnor ska aldrig behöva vara rädda när de går utanför dörren!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna