Ica-chefen tröttnade på matsvinnet – nu ger hon bort maten gratis till fattiga pensionärer

Johanna Sjöholm, färskvaruchef på Ica Supermarket i Hagsätra , tröttnade på att slänga överbliven mat.

Tillsammans med föreningen Food2change försöker hon nu minska matsvinnet och samtidigt göra livet lättare för de som har det svårast ekonomiskt.

– Det gör ont i magen att slänga mat som är bra. Det tar tid också. Vi kan inte bara slänga en liter mjölk som har gått ut, vi måste stå och hälla ut varje liter, säger Johanna Sjöholm till Expressen

Enligt Statistiska centralbyråns siffor från 2014 lever 13,4 procent av svenskarna under EU:s fattigdomsgräns. Det är dubbelt så många som för 20 år sedan, skriver Expressen

Ensamstående pensionärer och ensamstående kvinnor med barn är några av de människor som har det allra svårast att få ekonomin att gå ihop. 

Men lyckligtvis finns det många människor som försöker hjälpa till – Johanna Sjöholm, Ica-chef i Hagsätra, är en av dessa.

För två månader sedan fick hon en idé när hon fått in en stor order på laktosfri mjölk, som inte sålde slut. 

Johanna postade ett inlägg på butikens Facebook-sida där hon uppmanade Hagsätraborna att komma till butiken för att hämta den överblivna mjölken, gratis. 

”Vi vill INTE slänga mat! Snälla hjälp oss i kampen mot matsvinnet och kom in och hämta GRATIS mjölk!”. Vet ni någon hjälporganisation som kan hämta mjölk hos oss så kontakta gärna dem”.

I samband med inlägget hörde organisationen Food2change av sig, som är en ideell förening.

Food2change jobbar för att minska matsvinnet och göra vardagen lättare för de som har det tufft ekonomiskt.

Det kostar 400 kronor att bli medlem i organisationen och då du får du hämta ut en gratis matkasse i veckan, värd 200 kronor.

Enligt Expressen har organisationen 50 medlemmar i Stockholm som hämtar sin matkasse hos Johanna på ICA Hagsätra. 

– Det är många fattigpensionärer, gode män till asylsökande och arbetslösa som ringer. Man hör så många historier. De tror inte att det är sant när de förstår att de inte behöver betala, säger Johanna till tidningen

Jag önskar att det fanns fler butikschefer med lika stort hjärta som Johanna!

Stor tumme upp till dig och alla andra som försöker hjälpa de utsatta i vårt samhälle!