Icahandlaren bjöd sina anställda på en resa till Spanien när de lyckades minska butikens matsvinn.

Flera matbutiker, organisationer och myndigheter arbetar aktivt för att minska matsvinn. I Frankrike har man till exempel förbjudit matbutiker att slänga mat – den ska i stället skänkas till välgörenhetsorganisationer. I en matbutik i Sundsvall satte man upp ett ambitiöst mål om att minska matsvinnet. Och det lyckades – butiken minskade matsvinnet drastiskt, skriver Expressen och Sundsvalls Tidning. Då gav chefen de anställda en riktig belöning.  

Icahandlaren Tomas Emanuelz driver Ica Maxi i Birsta, strax utanför Sundsvall. Han satte tillsammans med personalen upp ett mål om att minska matsvinnet i butiken.

Nu har de lyckats med att minska matsvinnet – kraftigt. Syftet var både ekonomiskt och miljömässigt.

Som belöning för att Icabutiken lyckats med detta bjöd Tomas Emanuelz i slutet av april 60 anställda på en resa till Granada i Spanien.

– Vi har haft ett gemensamt mål om att minska matsvinnet i vår butik. Om vi nådde det målet skulle vi få åka på en inspirationsresa tillsammans, det blev som en morot att se fram emot, säger Tomas Emanuelz till Expressen.

Under två veckor fick de anställa i två olika grupper lära sig mer om spansk matkultur och hålla på med teambuilding-övningar.

– Det var bra på väldigt många sätt, det ökade vår kunskap om mat och livsmedel. Men det var också väldigt värdefullt för vårt samarbete och vår sammanhållning, säger Tomas Emanuelz till Expressen.

För honom är det viktigt att de anställda trivs. Det gynnar både dem och företaget i längden. Han ser därför den kostsamma resan som en investering.

– Matsvinnet är ett generellt problem i vår bransch och det är viktigt att vi gör vad vi kan för att minska det. Då tycker jag att man för specifika mål som dessa kan ha en belöning i form av en resa, som ju också för med sig massa gott i form av kunskap och samarbete, säger han till Expressen.

Nu när de anställda har kommit hem kommer butiken fortsätta jobba aktivt för att sänka sitt matsvinn.

– Det är ett stort problem med mat som förfars. Ju bättre rutiner vi har, desto mindre blir svinnet, säger Tomas Emanuelz till Sundsvalls Tidning.

Snacka om bra morot! Målet var att minska matsvinnet. Och det lyckades. Som belöning fick 60 anställda resa till Spanien och njuta av frukterna av sitt goda arbete.

Posted by Sundsvalls Tidning – ST.nu on Saturday, May 7, 2016

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna