Ingen kunde låta bli att kommentera dotterns ansikte. Mammans svar till föräldrarna är något alla borde läsa.

Alla människor är lika mycket värda – oavsett hur det ser ut. Det som spelar roll i världen är i stället hur vi beter oss, hur vi behandlar andra människor. Inte utseendet. Därför gör det så ont att läsa historier om människor, särskilt barn, som får kommentarer om sitt utseende hela tiden. Den här lilla flickan är förmodligen för liten för att förstå vad folk säger, men hennes mamma har fått nog. Charlie Crenshaw är som vilken bebis som helst förutom att hon är född med ett så kallat smultronmärke i ansiktet. och hennes mamma vill inte att folk ska tycka synd om henne. Därför lägger hon nu upp vackra bilder på Instagram för att ändra människors uppfattning om Charlie och andra barn som ser annorlunda ut.

– Jag vill normalisera ”skillnader” i ett utseende. Människor tenderar att direkt tycka synd om de som ser annorlunda ut och det vill jag förändra, säger mamma Katie Mullis Crenshaw till Huffington Post.

Charlie är en livfull och söt bebis på sex månader. Men när folk ser henne ser de inte hennes söta leende och sprudlande ögon. I stället brukar de fråga ”Vad är fel med hennes ansikte?” skriver Huffington Post.

Charlie är född med ett smultronmärke, eller hemangiom. Det är ett märke på huden som är vanligast hos barn upp till ett år, och som är vanligare bland för tidigt födda barn. Märket är en samling blodkärl som finns vid födseln eller uppstår under de första månaderna efter födseln. Det brukar försvinna av sig själv, skriver Vårdguiden.

Katie har tagit sin dotter till specialister och försäkrat sig om att märket inte kommer att växa sig större eller störa Charlies syn. Och nu är hon trött på alla som kommenterar hennes livfulla dotters utseende. Hon vill inte att någon tycker synd om familjen. Så här skriver hon på sin blogg:

”Vi behöver inte prata om det varje gång ni tittar på henne. Vi ser bortom färgen på hennes ansikte. Charlie är Charlie och det är en del av vem hon är. Det behöver inte kommenteras konstant, kritiseras eller ifrågasättas. Samtidigt som jag inte har något emot att upplysa nyfikna behöver jag inte era åsikter om vilken påverkan det kan ha på henne. Det är en del av hennes unika skönhet. Det kanske aldrig försvinner och gissa vad? Det behöver det inte. Jag skulle mycket hellre prata om hennes senaste framsteg, hennes fantastiska leende, eller hur vackra hennes ögon är.”

En del har kritiserat Katie för att hon har valt att inte operera bort smultronmärket. Enligt Huffington Post svarar hon dem så här:

– Jag känner inte att jag är orättvis mot henne genom att inte ta bort märket kosmetiskt för att skydda henne från mobbning. Som barn blev jag retad, och jag hade inga fel. Jag tror att för att skydda våra barn från mobbning borde vi ingjuta självförtroende och värderingar i vilka de är, och hur de skapades.

Katie ber i stället människor att inte tycka synd om Charlie. Hon är en frisk och lycklig bebis som hon är. Dela gärna vidare om du vill hylla Katies resonemang.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna