Ingers låga pension stressar – har inte råd att köpa presenter till barnbarnen: ”Är fruktansvärt”

Det höga antalet som klassas till ”fattigpensionärer” i Sverige är ett stort problem. Siffror från EU:s statistikorgan Eurostat visar att över 290 000 personer lever under gränsen för risk för fattigdom idag. En av dessa är Inger Stark, som trots att hon arbetat i många år inte har råd att köpa presenter till sina barnbarn idag.

Under Nyhetsmorgon måndag diskuterades Sveriges många fattigpensionärer och de pengar de har att klara sig på varje månad. En av de som drabbats hårt av systemet är Inger Stark, som på grund av reumatisk sjukdom inte kunde arbeta så mycket som hon önskade.

– Det innebär helt enkelt dels att jag hela tiden måste vända och vrida på pengarna, att jag måste tänka mig för. Jag kan inte sätta guldkant på vardagen. Jag kan inte köpa julklappar och födelsedagspresenter till mina barnbarn, vilket är fruktansvärt, säger Inger i Nyhetsmorgon.

Flera hundra tusen fattigpensionärer i Sverige

Inger får ut drygt 13 000 kronor i månaden, och har fått jobba extra för att dryga ut pensionen.

Även om hennes barnbarn förstår att hon har lite pengar att röra sig med, så tycker hon att det är jobbigt att inte kunna köpa de presenter hon skulle vilja, eller sätta guldkant på sin egen vardag någon gång.

Inger är bara en av flera hundra tusen personer över 65 år som lever nära eller under fattigdomsgränsen i Sverige. Det innebär att tvingas leva på 12.800 kronor eller mindre i månaden, vilket är svårt för många som ska få ihop hyra, lån och levnadskostnader.

I framtiden hoppas Inger Stark att det nuvarande pensionssystemet ska skrotas, vilket hon och flera andra kvinnor i organisationen Tantpatrullen jobbar aktivt för. Mer om den kan du läsa här.