”Jag blev förbannad när jag såg dem, så jag körde min Nelson Mandela-gest.”

I söndags hölls en nazistdemonstration i Borlänge. Uniformerade demonstranter marscherade fram på gatorna. Då bestämde sig 42-åriga Tess Asplund för att ta ställning och protestera. Ensam ställde hon sig framför demonstranterna och höjde sin näve i luften. En gest som hon gjorde för att stå upp för frihet och rättvisa. – Nelson Mandela har alltid varit min guru. Att sätta näven i luften som han gjorde är ett kärlekstecken. Det står för frihet och rättvisa. Vi är världsmedborgare och vi ska alla vara tillsammans, säger Tess till SVT.  

Sedan bilden på Tess protest började spridas har hon hyllats stort i sociala medier. För hennes mod och viktiga ställningstagande. Många har jämfört den med klassiska bilden på tanten som attackerar en demonstrant för Nordiska rikspartiet 1985 i Växjö. För SVT berättar Tess om chocken över all uppståndelse.
– Jag är generad över all uppståndelse. Samtidigt känner jag att det här är viktigt, säger hon.

Hon känner själv att det kanske inte var det smartaste och att det fanns en risk. Men ilskan tog över när nazistdemonstration tog över centrala Borlänge. Och hon hoppas att fler vågar säga ifrån och stå upp för alla människors lika värde.
– Jag tycker fler borde våga säga ifrån, fast på andra sätt, i vardagen. Rasism har normaliserats. Det finns en vardagsrasism som ingen ska behöva möta. Man hör någon säga ”jävla neger” alldeles för ofta. Ett exempel var för ett par månader sedan när jag var ute och promenerade. En man i 70-årsåldern gick bakom mig på gatan och säger plötsligt ”Kan du gå snabbare din jävla neger?” Personligen har jag vant mig, men jag fortsätter kampen. Vi får egentligen aldrig vänja oss, säger hon till SVT.

– Jag blev förbannad när jag såg dem, så jag hoppade fram och körde min Nelson Mandela-gest, förklarar Kolsvafödda Tess Asplund.

Publicerat av SVT Nyheter Västmanland den 3 maj 2016

En jämlik värld står upp för alla människor lika värde. Dela gärna om du också gör det!