Jimmie Åkessons nya utspel om Greta Thunberg: ”Ung tjej som har ångest”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson väckte starka reaktioner när han uttalade sig om 16-åriga Greta Thunberg i ”Malou efter tio”.

Bland annat så kallade Åkesson Gretas skolstrejk för ”iscensatt pr-kampanj”, men trots mycket kritik för uttalandet så håller han inte tillbaka. I en djupgående intervju i Expressen låter han ordet vara fritt kring 16-åringens klimatengagemang.

– Jag tycker om ungdomar som är engagerade politiskt. Vad de engagerar sig i är upp till dem, men det är svårt att inte inspireras av engagemanget som visas. Sedan tror jag att man ser saker på olika sätt, säger Åkesson i Expressen.

Han fortsätter:

– Talet i FN, till exempel. Många såg det som oerhört kraftfullt. Jag såg en ung tjej som har ångest och verkligen tror på det hon säger, att världen kommer gå under snart. Det oroar mig lite, för det är inte så. 

Foto: Instagram/Christine Olsson / TT

Vill inte bara lyfta domedagsprofetia

När Expressen frågar om Åkesson anser att det är fel att lyfta Gretas engagemang och budskap svarar han:

– Nä, det vet jag inte. Det som är problematiskt är att vuxenvärlden inte balanserar det. Vi behöver lyfta fram positiva exempel, inte bara de här domedagsprofetiorna utan de möjligheter som finns att hantera saker långsiktigt. Det hade gynnat debatten.

Vad tycker du om Jimmie Åkessons uttalande om Greta? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.