Jonas Gardell samlar in miljonbelopp för HBTQ-flyktingar – nu tackar han för svenskarnas stora stöd

Skådespelaren och författaren Jonas Gardell är en riktig kämpe för hbtq-rörelsen. Hans tv-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar” tog genast en plats i mitt hjärta och sen dess har Gardell också varit med och startat upp stiftelsen Regnbågsfonden. Den samlar bland annat in pengar till utsatta hbtq-personer i världen. 

Nu gör den verkligen skillnad. I den ryska delrepubliken Tjejenien ska hundratals homosexuella män ha gripits och några ska till och med ha dödats de senaste dagarna, rapporterar bland andra Sveriges Radio

Efter de fasansfulla rapporterna från Tjetjenien bestämde sig Gardell och stiftelsen för att gå ut med en stor kampanj för att samla in pengar till människor på flykt från landet. 

Och insamlingen gör succé. 

 

På mindre än ett dygn hade man fått in över en miljon kronor till hbtq-flyktingarna. Nu tackar Gardell för stödet i Sverige – och hoppas på liknande effekt i Norge. 

– Det är väldigt små belopp som swishas. Det är oerhört rörande att så många blir engagerade, säger Gardell till GP

Insamlingen har främst skett via sociala medier. 

– Vi bestämde oss klockan 13 i går kväll för att dra igång en snabb kampanj, gå ut med den i sociala medier och hoppades kunna samla in 100 000 kronor till på söndag. Det tog två timmar. Nu på morgonen fick jag en rapport om att vi är uppe i en miljon. Det är helt fantastiskt, säger Jonas Gardell till Aftonbladet

– Vi hoppas att det ska räcka till annat än akut mat och boende, som rättshjälp och advokater. Det är svårt att få in pengarna i Ryssland eftersom myndigheterna motarbetar det, skattar högt och pengarna snos. 

gardelllevengood1
© Shutterstock

För mig är det självklart att vi får en jämlik värld. Dela om du håller med för att visa stöd till insamlingen och hbtq-personerna på flykt!