Jonas Gardells hyllningsord till Nyqvist: Jag kommer sakna dig så

Igår gick skådespelaren Michael Nyqvist bort i lungcancer, endast 56 år gammal. När bortgången blev officiell toppade nyheten alla svenska medier, och det blev tydligt att Michael Nyqvist var en av Sveriges mest älskade skådespelare. Men han var långt ifrån bara känd för sin talang, flera personer har valt att göra officiella uttalanden om Nyqvist som person, bland annat Jonas Gardell. 

”Tillsammans”, ”Så som i himmelen” och ”Millenium-triologin”, är bara några av de filmer som får oss att minnas Michael Nyqvist, och under sin tid i rampljuset hann han bli älskad av många. 
”Kära Micke, jag kommer sakna dig så”, skriver Jonas Gardell på Expressens kultursida, där han hyllar sin vän. Han berättar att Micke och han pratade bara elva dagar innan hans bortgång.

”Micke med de ljusa ögonen som skiftade mellan sorg och sökande och livslust och glädje.

Alltid när man gick på honom på stan ryckte man till, för han såg ut som en slusk med huvan över huvudet och träningsmjukisbrallor, och så var han så jävla sexig när han fällde ner huvan. En sexig slusk helt enkelt. Hela tiden motsatser.

Micke var för mig motsatser. 

Sorg och glädje, allvar och barnsligheter, självmedvetenhet och självdistans. På samma gång.” 

Foto: Wikimedia Commons

Raderna fortsätter: 

”Jag hittar inget annat ord. Än brinnande. 

Vad var det Tarkovskijs pappa, poeten skrev? ”Jag är ett ljus som brunnit ned på festen. Samla in mitt vax om morgo­nen, och denna sida skall viska till er, hur ni skall gråta och vad som skall vara er stolthet…”.

Käre Micke. Jag kommer sakna dig så!”. 

Hela inkägget kan du läsa på Expressens kultursida