Kjell Bergqvists initiativ för att hjälpa äldre hemlösa i Sverige – kliver upp mitt i natten

Jeanette Höglund, 47, är en riktig hjälte. 

Under en tid har hon delat ut soppa och varma kläder åt äldre hemlösa människor i Stockholm. 

Två kvällar i veckan – från klockan 23 – står hon vid centralen och skänker lite hopp och glädje i deras tillvaro. 

Nu har hennes organisation Vid din sida dessutom fått stöd – av skådespelaren Kjell Bergqvist. 

– Jag tänker att mitt namn kan öppna dörrar, och nu för tiden har jag också tillräckliga resurser för att hjälpa till personligen, säger Kjell Bergqvist till Aftonbladet

Bergqvist kommer ner till centralen på natten – för från klockan 23 samlas en kö av hemlösa där två kvällar i veckan. Eldsjälen Jeanette, som jobbat som vakt i tunnelbanan och sett många hemlösa fara illa genom åren. 

Därför drog hon i höstas i gång organisationen Vid din sida, för att hjälpa äldre hemlösa. Ett projekt som har stöd av Kjelle. 

– Jag kommer inte att ge mig förrän jag lyckats ge dem en trygg vardag. Ingen ska behöva vara 72 år och sova i trappor, eller vara en äldre kvinna som kissar på sig för att hon inte vågar gå iväg och uträtta sina behov av rädsla för att bli överfallen, säger Jeanette till Aftonbladet. 

Hon och organisationen har synts i media flera gånger under året – och har bland annat fått besök av finansminister Magdalena Andersson (S). 

Jeanettes viktigaste mål är att hitta en lokal åt de äldre hemlösa. Men redan nu delar hon och organisationen ut kläder, sovsäckar och har soppkök om kvällarna. Att vara nykter är deras krav för att få hjälp. 

– Alla ska kunna stänga en dörr om sig, sova i en säng och ha råd med ett par vantar.

Här kan du läsa mer om projektet Vid din sida. 

Här berättar Jeanette mer om sitt projekt – och berättar varför hon tycker politikerna borde vakna: 

Ingen ska behöva sova på bussar och i parker! Dela om du håller med Jeanette och Kjelle – och uppmärksamma den här viktiga frågan!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna