Kommunal sätter ner foten – och larmar till Stefan Löfven: ”Bemanningen är katastrofal”

Fackförbundet kommunals medlemmar är i uppror. För några veckor sedan tågade tusentals undersköterskor upp till riksdagen med en protestlista, i hopp om att få bättre arbetsvillkor. Och nu går förbundet ut med en ny rapport som larmar om bemanningen på många håll i landet.

– Det är fullständigt oacceptabelt – och det går åt fel håll, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Expressen, som kräver att S, MP, C och L agerar omedelbart.

En ny rapport från fackförbundet kommunal visar att fyra av tio arbetsplatsombud upplever att sommarens bemanning varit katastrofal. Hälften av alla menar att vikarierna som tagits in i vård- och äldreomsorg saknar kunskapen som behövs, eller har brister i svenska språket.

Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Totalt deltog drygt 2 000 arbetsplatsombud i Kommunals undersökning, och när 50% av dessa är missnöjda med bemanningen ser fackförbundet alla anlendingar att slå larm till Stefan Löfven.

”En rejäl larmsignal”

Var fjärde person i undersökningen säger att arbetsgivarna inte lyckats anställa de antal vikarier som behövs, och nästan lika många säger att ingen av vikarierna har haft utbildning inom vård och omsorg, eller kan svenska.

– Detta är en rejäl larmsignal till de som nu förhandlar om Sveriges budget, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin, som nu går ut med rapporten offentligt.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Står du bakom Kommunals larm till politikerna? Dela gärna för att visa att fler håller med om att bemanningen bör prioriteras.

Video: Sveriges statsministrar genom åren