Kommunen beslutar att inte riva skolan – bygger lägenheter till hemlösa istället

Att vi har hemlösa människor på våra gator är djupt tragiskt och det gör mig uppriktigt ledsen. 

I viss mån beror det sannolikt på individuella faktorer – men också brister i samhället som vi borde kunna rätta till. 

Lyckligtvis är det många som jobbar stenhårt för att få till förändringar och därför tycker jag detta exempel verkligen borde lyftas fram i ljuset.

Det är hämtat från staden Philadelphia i USA, som nyligen beslutat att de ska renovera en gammal skola och bygga lägenheter åt 12 hemlösa krigsveteraner.

Skolan, som var tänkt att rivas, kommer också bli hem till 37 pensionärer. 

Wikimedia

Spring Garden School i Philadelphia har stått övergiven i över 40 år. 

1986 slutade de sista eleverna och därefter har den stora byggnanden förfallit. 

En gång i tiden spelade eleverna basket uppe på skolans tak, men den tiden är sedan länge förbi. 

Myndigheterna flyttade i stället alla elever till en ny skola i närheten och Spring Garden School listades som en nationell, historisk byggnad.

Mike Saah / Flickr

Men 2014 började det hända saker. En lokal investerare ville köpa den övergivna skolan för att göra om den till bostäder. 

Tillsammans med volontärorganisationen HELP USA och Philadelphia stad har projektet hittils samlat in 56 miljoner dollar till renoveringen.

HELP USA har varit med och renoverat flera övergivna hus i Philadelphia genom åren. 

Det nya Spring Garden School väntas stå klart 2017 och då ska byggnaden bli hem åt 12 krigsveteraner och ett 40-tal pensionärer. 

”Vissa bostäder är för seniorer 55+ och andra är för veteraner, många av dem tidigare hemlösa som återhämtat sig från missbruk. Andra brottas med psykisk ohälsa eller funktionshinder, säger David Cleghorn på HELP USA i ett pressmeddelande och forsätter: 

”Vi försöker fylla behov när det finns ett behov. Att hjälpa veteraner och seniorer är egentligen självklart. De har gjort uppoffringar för oss och de förtjänar att ha en trygg plats att bo på. Det är det enda rätta att göra”. 

Visst blir man glad och varm i bröstet när man läser detta? En stor tumme upp till alla som kämpar för de som har det tufft i samhället!