Kommunens hjärtlösa dom: Tvingar Alex att klara sig helt utan assistans

Från 77,90 timmars assistans i veckan – till 0. Det kommer bli verklighet i juli månad för 13-årige Alex från Tranås. Nu går familjen en kamp mot klockan, och kommunen, för att få beslutet ändrat. Det berättar Jönköpings-Posten.

– Jag fattar inte hur man kan behandla folk såhär, säger Alex mamma Ann-Sofi till tidningen.

13-årige Alex är född med Downs syndrom och intellektuell funktionsnedsättning. Därför har han haft 77,90 timmars assistans i sin vardag, för att klara av vardagliga sysslor och kunna ha ett självständigt liv som den tonåring han är. Alex liv är ett aktivt sådant, och hans assistenter är central i att det ska så få fortsätta vara. Detta är också anledningen till att mamma Ann-Sofi förra sommaren bestämde sig för att söka mer stöd för sin son. Det skriver Jönköpings-Posten.

– Nu när han blivit tonåring så är behoven större, så vi tyckte att assistansen borde utökas, berättar Ann-Sofi.

Men svaret de möttes av från kommunen var chockartat. I stället för fler timmar ansåg de att i princip all assistans för Alex skulle dras in, efter att en utredning genomförts i september 2016, och att om Alex ska hitta på något på sin fritid är det upp till föräldrarna att följa med. Det allra märkligaste med beskedet var att kommunen inte hade tagit någon som helst ställning till utredningen, som tydligt visat på Alex behov av stöd.

– Utredningen var jättebra och tydlig. Det kändes som att arbetsterapeuten tagit till sig det vi hade sagt, det skolan hade sagt och det hon sett själv. Jag bröt ihop och grät. Hur skulle vi klara det? Jag funderade på att säga upp mig, säger Ann-Sofi till Jönköpings-Posten.

Efter det första beskedet hösten 2016 har turerna och kampen för upprättelse varit många. Men i slutet av mars 2017 ser familjen en ljusning: En ny utredning och bedömning ska genomföras. Glädjen blir dock kortvarig. I maj kommer beskedet att Alex i princip kan klara sig själv – och att all assistans ska dras in. I beslutets centrala del står det att Alex i stora drag endast behöver motivation för att klara sig på egen hand, det berättar Jönköpings-Posten.

– Jag förstår ingenting. I januari kom de fram till att Alex har behov av 10,31 timmar assistans, fyra månader senare är det noll timmar. Alex har ju fortfarande Downs syndrom och utvecklingsstörning, det har inte förändrats, säger mamma Ann-Sofi.

Familjens kamp går nu vidare med en JO-anmälan, som de hoppas ska resultera i ett omprövat beslut.

Jag hoppas verkligen av hela mitt hjärta att familjen orkar strida för sin sons rättigheter. Styrkekramar! Nu sprider vi detta så att fler kan reagera mot kommunens beslut, och förhoppningsvis hjälpa Alex att få den assistans som han ska ha.