Kompisarna Kevin och Johan ville ta en öl men nekades komma in. Nu anmäler de krogen för diskriminering.

23-åriga Johan Bramstång och Kevin Nordfors sitter båda i rullstol. I lördags ville de ta en öl på en krog i Upplands Väsby – men blev nekade. De kände sig som djur, berättar de för både SVT och Aftonbladet. De säger att de avvisades från lokalen trots att den bara var halvfull. Detta har gjort både dem och de två assistenterna upprörda. Nu vill de anmäla krogen till Diskrimineringsombudsmannen rapporterar flera medier.

– Vi kommer in på krogen klockan tio. Det är inga vakter vid dörren utan det är bara att rulla rätt in så att säga, säger Kevin Nordfors till Aftonbladet.se.

Bildkälla

12743651_10206703510039193_6756650941668170242_n

Lokalen ska ha varit halvfull, så det var inga problem att hitta ett bord. Men när de ville sätta sig ska chefen ha stoppat dem och sagt ”de är inte välkomna här”. Inte direkt till Johan och Kevin – utan till assistenterna.

– Han säger det som om vi var djur, säger Kevin Nordfors till Aftonbladet.se.

– I och med att han inte vänder sig till oss utan till våra assistenter känns det kränkande. Ägaren såg knappt oss, säger Johan Bramstång till samma tidning.

Bildkälla/font>

12196051_10154308504878275_6983949165887147109_n

Enligt chefen var allting bokat, till och med baren var abonnerad.

När de två vännerna och deras assistenter ifrågasatte detta ska ägaren ha blivit mer aggressiv. Då lämnade sällskapet stället. På vägen ut frågade de bartendern om baren verkligen abonnerad – och hon svarade ”verkligen inte”, berättar Johan Bramstång och Kevin Nordfors för Aftonbladet.se.

SVT har pratat med ägaren till krogen, som säger emot det mesta de två vännerna berättar. Han säger att assistenten han pratade med var arg, att han aldrig sagt att baren var abonnerad och att han inte kunde riskera gästernas säkerhet genom att låta rullstolen stå vid nödutgången.

– Jag måste tänka på allas säkerhet och det var fullt i lokalen, säger han till SVT.

Men enligt killarna sa ägaren aldrig något om en nödutgång.

– Det är självklart att vi inte ska sitta i vägen för någon nödutgång, men så var inte fallet. Vi fick ju inte ens sitta vid baren, säger Johan Bramstång till SVT.

– Hade han gjort det från första början hade vi bara gillat läget. Sedan ska det sägas att det fanns plats, han påstår att det var fullsatt, vi påstår att det var halvfullt. Det handlar om ren och skär diskriminering, han ville inte ha oss där. Det är skrämmande, säger Kevin Nordfors till Aftonbladet.se.

Nu tänker de anmäla krogen till Diskrimineringsombudsmannen.

Efter att ha avvisats tog sig sällskapet till en annan krog där de hade en trevlig kväll, skriver SVT.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna