Kungens hyllning till 16-åriga Greta Thunberg: ”Tufft gjort av henne”

Under ett statsbesök på den svenska ambassaden i Indien passade Aftonbladet på att intervjua kung Carl XVI Gustaf gällande klimatfrågan, och helt oundvikligt kom 16-åriga Greta Thunberg på tal.

Kung Carl Gustaf är sedan 1988 ordförande för Världsnaturfondens svenska avdelning, och brinner privat extra mycket för fiske.

Just nu pågår klimatmötet i Madrid, och för Aftonbladet berättar kungen att han hoppas att man ska få med fler länder, och kunna nå konsensus.

– Ungefär det som alla hoppas på, att man ska kunna nå konsensus. Det är ju väldigt svårt, men jag tror att den här gången är det så kraftig allmän opinion, det finns ett bättre tryck underifrån. Nu tror jag att man kanske kan få med fler länder. Men kanske att man också skulle titta mer på branschorganisationer. Stålindustrier, skogsindustrier, sjöfart, you name it. De kan börja komma överens att dra ner på sina utsläpp. Det är lättare, för då får ingen annan fördelar inom en bransch

Foto: Henrik Montgomery/TT Nyhetsbyrån

Kungen: ”Jag älskar att segla, men…”

Sveriges största klimataktivist 16-åriga Greta Thunberg befinner sig just nu på mötet i Madrid, och kungen är imponerad över att hon tog sig dit.

– Det var tufft gjort av henne att segla. Framför allt tillbaka, och i en sådan liten katamaran. Jag älskar att segla, men inte just i katamaran, säger kungen till Aftonbladet.