Kvinnlig hövding i Malawi har löst upp över 850 barnäktenskap i sin kamp för bättre villkor för flickor.

Barnäktenskap är fruktansvärda, men förekommer tyvärr fortfarande på flera håll i världen. Men många engagerar sig och står upp mot detta som är ett förtryck mot små flickor och unga kvinnor. Newsner har tidigare uppmärksammat frågan på flera sätt. Vi har visat en kraftfull film från Unicef, berättat vad barn själva säger om barnäktenskap och skrivit om New York-bor som tar ställning. En av dem som har engagerat sig rejält i frågan är superkvinnan Theresa Kachindamoto, hövding i ett distrikt i Malawi. Och hon har verkligen åstadkommit skillnad!  

Att vara hövding är en ovanlig position för en kvinna som också är mamma till fem barn. Tidigare var Theresa Kachindamoto gymnasielärare men nu har hon varit hövding i ungefär 13 år, skriver New York Times.

2015 infördes en ny lag i Malawi som förbjöd flickor under 18 år att gifta sig. Sedan dess har tusentals äktenskap upplösts i landet, skriver Sveriges Radio. Samtidigt fortsätter man gifta bort flickor på grund bland annat traditioner och fattigdom.

Bildkälla

6144272711_d5819cbc33_b

Theresa har använt sin position som hövding till att försöka rädda livet på dessa flickor. Enligt Sveriges Radio stötte hon på det här med barnäktenskap och unga mödrar när hon började som hövding. När hon mötte en tolvårig flicka som hade barn med en pojke på 14 år blev hon upprörd.

Sedan dess har hon jobbat hårt för att påverka bland annat byledare, religiösa ledare och regionala tjänsteman. Enligt Al Jazeera har Theresa upplöst över 850 barnäktenskap de senaste tre åren. Hon har också fått 50 ledare att skriva under ett dokument som förbjuder barnäktenskap i distriktet, och förbjudit särskilda ritualer som går ut på att flickor ska lära sig att ha sex.

Theresa lägger också stor vikt vid skolan och har hittat ett sätt att ekonomiskt hjälpa familjer att skicka döttrarna till skolan. Hon har bildat ett nätverk av föräldrar för att se till att de verkligen går dit. Tidigare ville folk inte lyssna på henne, men nu har de börjat förstå.

– Jag säger till dem: om ni utbildar era flickor kommer ni att få allt i framtiden, har hon sagt till FN enligt New York Times.

Nu vill Theresa höja minimiåldern för äktenskap från 18 till 21 för att få fler flickor att utbilda sig.

Gilla gärna om du också tycker att detta är beundransvärt!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna