Kvinnliga tv-profilerna hängdes ut för sin klädsel. Nu svarar de på kritiken.

Att vara kvinna och sportjournalist i Sverige idag är nog så hårt utan att det ska komma kritik om vad man har på sig från andra kvinnor i branschen. Det räcker gott med att varenda jeppe som har sett en fotbollsmatch tror att de kan mer än dem bara för att de är tjejer. Självklart ska man få ha på sig vad man vill så länge man gör ett bra jobb. Läs gärna och dela den här artikeln för att stötta kvinnorna i sportbranschen.

Bråktet började med att Cecilia Giertta, före detta kommunikations chef på TV4 och sportjournalist på DN, skrev en krönika i Idrottens Affärer, om hur kvinnorna klär sig i SVT:s och TV4:s EM-sändningar:

”Kvinnorna har kortkort, långt blont hår och är stylade till max, killarna har kostym, skägg och är så icke-glamorösa så det bryter.”
”Tittar fler på TV4 och deras matcher för att Anna Brolin har korta klänningar och kjolar på sig? Eller fler på SVT för att Johanna Fränden har skyhöga klackar till sina supertajta pants? Eller tittar vi på tv för att vi är intresserade av de matcher som visas?”

Varför ska hon bryr sig om hur en annan kvinna klär sig i TV? Jag kan inte låta bli att tro att det rör sig om avundsjuka. Självklart har det kommit många reaktioner på utspelet. Bland annat har Anna Brolin som är en av kvinnorna som ifrågasatts skrivit ett svar på sin blogg:

”Det finns krafter som jag alltid kommer strida för. Jämställdhet och jämlikhet är givna sådana. Att ha rätten att få vara sig själv, med den hårfärg, dess längd, skägget, kjolen, slipsen, brallan som medföljer bör aldrig stå i konflikt med utövandet av yrkesrollen. Och hör och häpna 50-talet, 2016 så funkar det alldeles utmärkt att analysera Toni Kroos passningsskicklighet iklädd tight bralla, veckad kjol eller i något så oglamoröst som kavaj och slips, ja till och med i skägg.”

Jag kan inte annat än hålla med. Det är så himla dåligt att hacka på kvinnor för hur de klär sig.

En annan som reagerat är sportjournalisten Patrick Ekwall i sin podd, Pådden med Olsson och Ekwall”.

”Det är ett jävla svinhugg på Johanna Frändén, Hanna Marklund och Anna Brolin. Jag vet att de väljer sina kläder själva. Det finns ingen som säger till dem vilka kläder de ska ha i rutan.
Jag blir så jävla förbannad. Vad är det för fel på att klä sig snyggt som sportjournalist? Det är banalt, idiotiskt, håll käften”, säger Ekwall i podden.

Uselt av Cecilia. Kvinnor ska gå klä sig hur de vill precis som män. Punkt slut.

Dela gärna den här artikeln för att stötta Johanna, Anna och de andra kvinnorna i en svår mansdominerad bransch.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna