Läkarna sa att Victorias jättehaka skulle sluta växa – 34 år senare överraskar hon alla

När Victoria Wright var fyra år upptäckte mamman att hennes tänder inte riktigt växte ut som de skulle. Så hon tog med sin dotter till tandläkaren. 

Senare fick hon diagnosen cherubism. 

Det är en genetisk störning som gör att den undre delen av ansiktet växer abnormt mycket. Även ögonen påverkas av sjukdomen.

Cherubism påverkar mestadels utseendet, men den som drabbas kan även ha problem med ansträngda ögon, huvudvärk och käksmärtor. 

Victoria har extra mycket vävnad i sitt ansikte och det påverkar hennes utseende. 

Först trodde läkarna att hennes haka skulle sluta växa. 

© NHS/Youtube

Det gjorde den inte – i stället växte den sig större ju äldre hon blev. 

Det gjorde de svåra tonåren lite tuffare för Victoria. Men hon är en snäll, självsäker och glad kvinna. Victoria har lärt sig att ta itu med blickarna hon ofta möter på ett otroligt sätt. 

– Om någon tittar lite grann på mig, så brukar jag se tillbaka och ge ett leende. Jag har insett att det bästa sättet för mig att möta folks blickar, säger Victoria. 

– Det betyder inte att folk ser ner på mig bara för att de tittar. 

© NHS/Youtube

I dag arbetar Victoria för jämställdhet för personer med funktionshinder eller ansiktsproblem. Hon är också författare och driver en egen hemsida som heter ”Inte bara ett roligt ansikte”. Hon har studerat juridik vid universitetet där hon också träffade sin man. 

© NHS/Youtube

– Jag drömmer om en värld där människor blir accepterade oavsett hur de ser ut. 

© NHS/Youtube

Den här videon spelades in av den statliga organisationen som ansvarar för offentlig sjukvård i Storbritannien där Victoria berättar mer:  

Victoria är ett så himla bra exempel på varför vi måste vara mer inkluderande och acceptera allas våra olikheter. Dela gärna Victorias berättelse med dina vänner på Facebook om du håller med!

Publicerad av Newsner familj