Lärarens briljanta metod för att illustrera konsekvenserna av mobbning

Mobbning är ett problem som vi alla är fullt medvetna om. Det pratas mest om mobbning bland barn och unga med det kan även förekomma bland vuxna.

Varje år drabbas ca 60 000 barn och unga av mobbning. Med mobbning menas upprepade kränkningen mot en individ som förekommer under en längre tid.

Det finns olika typer av mobbning, verbal, fysisk och psykisk.

Nu på senare år har även nätmobbning blivit mycket omtalat och syftar på när en person utsätts via nätet och framförallt på sociala medier.

Det är så vanligt att var tredje ung person i Sverige har blivit utsatt för kränkningar på nätet. För att minska mobbningen är det viktigt att vi pratar om det och framförallt att vi lär våra barn att det inte är okej, att man faktiskt kan förstöra någons liv.

En lärare, Rosie Dutton har kommit på ett väldigt bra sätt att demonstrera även för de allra minsta barnen vilka fruktansvärda konsekvenser mobbning kan få.

Shutterstock

Till sin hjälp hade hon två äpplen, båda var röda och glansiga, det barnen inte visste var att det ena äpplet hade hon gång på gång kastat i marken innan, tillräckligt hårt för att det skulle bli förstört men inte så pass hårt att man kunde så något på utsidan.

Hon bad eleverna jämföra äpplena, men dom var så lika att inget av barnen kunde skilja dom åt.

Hon höll upp det oskadade äpplet och bad alla elever säga någonting snällt till äpplet.

Sedan tog hon det skadade äpplet och sa åt eleverna att säga glåpord, taskiga saker och förolämpa äpplet. När alla barnen fått ordet så skar hon sedan upp de två äpplena.

Hon visade först upp äpplet dom varit snälla mot det var perfekt på insidan, sedan skar hon upp äpplet som dom varit elaka mot. Även om utsidan var den samma kunde barnen tydligt se hur skadat äpplet dom varit taskiga mot såg ut på insidan.

Relax Kids Tamworth

Ett väldigt smart sätt att illustrera för barnen vad som faktiskt händer när man är elak mot någon.

Här kan du se en video på hur lektionen om äpplena gick till:

För att minska mobbing och belysa detta extremt viktiga problem är det viktigt att vi pratar om det.

Så snälla DELA detta viktiga budskap det är aldrig okej att vara elak.